Vijesti i aktuelnosti

Obilježena 476. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

Piše: prof. Mirzet Hamzić

Već tradicionalno, prigodnim programom, obilježen je dan osnivanja najstarije odgojno-obrazovne institucije sa kontinuiranim radom u Bosni i Hercegovini. Gazi Husrev-begova medresa utemeljena je 08.01.1537. godine od kada neprestano egzistira, ispunjavajući namjere njenog vakifa da se u njoj odgaja i obrazuje nadarena i čestita omladina.

Datum obilježavanja osnivanja medrese postao je tradicionalan u samoj školi, a iz godine u godinu, prerasta u nezaobilaznu činjenicu na širem prostoru.

Ove godine održane su dvije akademije; za đake 07.01. i građanstvo, dan kasnije, 08.01.2013. godine.

Na akademiji za učenike, na neki način, rezimirana je protekla školska godina i nagrađeni su učenici koji su se istakli u svom radu. Te večeri podjeljeno je 195 nagrada; od primarnih za odličan uspjeh i primjerno vladanje do najrazličitijih vannastavnih aktivnosti – takmičenja u kiraetu, zapaženih rezultata na literalnim natječajimi, debatnim, sportskim i drugim takmičenjma.

Istaknti su i učenici koji su postigli rezultate na školskim takmičenjima upriličenim unutar medrese u povodu Dana škole.

U revijalnom dijelu akademije s učenicima se kroz pjesmu družio Armin Muzaferija.

Na dan osnivanja medrese organizirana je Svečana akademija za građansvo na kojoj su uručena priznanja, zavlnica i plakete za 2013. godinu.

Ispred ispred kolektiva Gazi Husrev-begove medrese priznanja su uručena Ahmedu Haliloviću, profesoru arapskoga jezika i gospođi Senihi Memišević, uposlenici u kuhinji Gazi Husrev-begove medrese. Zahvalnica je uručena gospođi Behiji Zulfikarpašić osobi koja već dvije decenije velikodušno pomaže školovanje nadarenih učenika i učenica Medrese. Plakete svojim svršenicima koji su životom i radom doprinosili njenoj afirmaciji, dodjeljene su reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazoviću i gospodinu Husejin Smajloviću, načelniku općine Zenica.

Obraćanja su imali direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad ljevaković i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović.

U programu upriličenom u povodu Dana škole učestvovali su: Armin Muzaferij, kojeg su pratili muzičari iz njegovog benda, Said Rezić, klavir i Vanja Alikadić, gitara i hor Gazi Husrev-begove medrese uz instrumentalnu pratnju učenika: Lamija Kalajdžić, violon-čelo, Ramiz Zaketović, gitara i Selmir Džaferbegović, tarabuk.

Program je propraćen u velikom broju medija u Bosni i Hercegovini.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+