Vijesti i aktuelnosti

Svečanost povodom 478 godina medrese

Foto: Ali Drkić i Zejd Bećić

U četvrtak, 08. januara 2015. godine, prigodnim programom, obilježen je dan osnivanja Gazi Husrev-begove medrese, odgojno-obrazovne ustanove sa 478 godina kontinuiranog rada u Bosni i Hercegovini. Gazi Husrev-begova medresa utemeljena je 08.01.1537. godine od kada neprestano egzistira, ispunjavajući namjere njenog vakifa da se u njoj odgaja i obrazuje nadarena i čestita omladina.

I ove godine održane su dvije akademije i sjednica Nastavničkog vijeća. Jedna akademija bila je upriličena za učenike 07.01., a druga za zvanice, dan kasnije, 08.01.2015. godine.

Na akademiji za učenike rezimirana je protekla školska godina i nagrađeni učenici koji su se istakli u svome radu. Te večeri podjeljena su priznanja, pohvale i nagrade učenicima koji su ostvarili odličan uspjeh i primjerno vladanje, kao i za postignute rezultate u vannastavnim aktivnostima (literalnim natječajima, debatnim, sportskim i drugim takmičenjma). U revijalnom dijelu akademije s učenicima se kroz pjesmu družio muzički gost Zanin Berbić.

Na svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća, održanoj 08.01.2015. godine, pored članova Nastavničkog vijeća, bili su prisutni: reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, zamjenik Reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Amir Karić i ovogodišnji dobitnici plakete za poseban doprinos afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese mr. Muharem ef. Omerdić i književnik Hadžem Hajdarević.

Na sjednici su govorili direktor Medrese Zijad Ljevaković, dobitnici plakete i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Direktor je iskoristio svečanu priliku da se zahvali za dugogodišnji rad u Gazi Husrev-begovoj medresi Ismetu Veladžiću, pomoćniku direktora za nastavu, Jusufu Čikiću profesoru matematike i Šefiki Ahatović kuharici koji su 31.12.2014. godine penzionisani.

Na dan osnivanja medrese organizirana je Svečana akademija za zvanice na kojoj su uručena priznanja, zahvalnice i plakete za 2015. godinu.

Ispred kolektiva Gazi Husrev-begove medrese priznanja su uručena Jusufu Čikiću, profesoru matematike i gospođi Mirsadi Ibrahimović, uposlenici u kuhinji Gazi Husrev-begove medrese.

Zahvalnica je uručena Fondu „Bošnjaci“ za saradnju i pomoć u stipendiranju učenika.

Plakete svojim svršenicima koji su životom i radom doprinosili njenoj afirmaciji, dodjeljene su mr. Muharem ef. Omerdiću i književniku Hadžemu Hajdareviću. Oni su se ovom prilikom zahvalili Nastavničkom vijeću Gazi Husrev-begove medrese i obratili prisutnim.

Obraćanja su imali direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad Ljevaković i izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Amir Karić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad Ljevaković kazao je za medije kako su svi članovi ove ustanove ponosni na Gazi Husrev-bega koji je osjetio potrebu da istovremeno sagradi džamiju, školu i biblioteku te kazao kako su one još uvijek na neki način ideje vodilje velikog broja Bošnjaka i muslimana na ovim prostorima.

“Ponosni smo također što smo od 1537. godine imali biblioteku koja danas baštini neprocjenjivo blago te čak i rukopis iz 900-tih godina”, kazao je direktor Ljevaković.

On je kazao kako je Gazi Husrev-begova medresa kroz sva ova vremena uspjela pronaći programe rada koji su zadovoljiti potrebe naroda te je dodao da je medresa također među prvim školama koja je pristupila bolonjskom procesu kao i da će nastaviti da se modernizuje.

U programu upriličenom u povodu Dana škole učestvovali su: Zanin Berbić, i hor Gazi Husrev-begove medrese uz instrumentalnu pratnju učenika: Hana Muratović, flauta, Lamija Jugo, violina, Džanin Džakmić, gitara i Asim Zukić, tarabuk.

Voditelji program bili su učenici Lejla Karkelja i Tarik Gazić.

Program je propraćen u velikom broju medija u Bosni i Hercegovini.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+