Vijesti i aktuelnosti

Dodijeljene nagrade najboljim učenicima povodom Dana škole

U četvrtak, 07.01.2016. godine, poslije jacija-namaza, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličena je svečanost povodom Dana škole, na kojoj su dodijeljena priznanja za najuspješnije učenike i profesore u prethodnoj školskoj godini.

Na samom početku, nakon ašereta, koje je proučio učenik Jasir Kovačević, hor učenika Gazi Husrev-begove medrese otpjevao je himnu Medrese, a zatim se prisutnim profesorima, odgajateljima i učenicima obratio profesor historije i geografije Hajrudin Mešić, koji je istakao da historija živi od datuma i sjećanja, a da su datumi lijepa prilika za pravljenje bilansa. Rekao je da će povodom 479. godine kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese učenicima i profesorima biti dodijeljeno 208 pohvala i nagrada.

Osmi januar važan je datum, kojeg se moramo sjećati, jer je na taj dan Gazi Husrev-beg, potpisavši vakufnamu, svom divan-katibu (dvorskom pisaru) rekao: “Mevlana, gradnjom Medrese ja želim da Saraj i Bosna postanu mjestom u kojem će učeni ljudi na znanju graditi budućnost zemlje za koju me veže porijeklo mojih predaka.” Njegov jedini zahtjev bio je da Medresu pohađaju razumni i vrijedni učenici, a ne nevaljale neznalice.

U duhu vakufname, uprava škole i Nastavničko vijeće svake godine dodjeljuju nagrade, pohvale i priznanja učenicima i profesorima koji su pokazali najbolje rezultate u prethodnom periodu.

Dodijeljene su nagrade učenicima koji su prethodnu školsku godinu završili odličnim uspjehom i primjernim vladanjem. Nagrađeno je 110 odličnih učenika i 37 učenika koji nisu imali izostanaka sa časova. Nagrade učenicima uručivali su njihovi razrednici.

Dodijeljene su i nagrade za sportska takmičenja, koje su uručili profesori sporta Džanita Resić i Omer Dervišević. Nagrađene su učenice naše škole koje su na medresijadi za učenice osvojile prvo mjesto. Nakon njih nagrade su primili učenici koji su ostvarili odlične rezultate u različitim sportskim disciplinama, na svim nivoima, a za što posebne zasluge pripadaju profesoru Omeru Derviševiću.

Zatim su nagrađeni učenici koji su pobijedili u školskom kviz-takmičenju te članovi debatnog kluba AD FACTUM, koji su osvojili prvo mjesto na regionalnom debatnom takmičenju. Nagrade je uručio profesor bosanskog jezika Edin Balta.

Nagrade za osvojena prva mjesta učenicima Aiši Kvrgić (IVd) i Abdulvehabu Begiću (IVa) na vanškolskim konkursima za literarne radove uručila je profesorica Maida Ćerimović.

Nagrade za odlične rezultate na takmičenjima iz kiraeta uručio je profesor kiraeta Omer Zulić učenicima hafizu Adnanu Maatiju (IVb), za osvojeno prvo mjesto na Internacionalnom takmičenju u hifzu Kur'ana održanom u Mekki, Jasiru Kovačeviću (IVa), za osvojeno drugo mjesto na 22. evropskom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu, te hafizu Ahmedu Hamidoviću (Ia), za osvojeno treće mjesto na desetom takmičenju u hifzu Kur'ana u Bosni i Hercegovini.

Dan škole obilježava se i raspisivanjem konkursa za najbolji literarni rad, a predsjednik komisije za odabir najboljeg literarnog rada profesor Mirzet Hamzić proglasio je da su učenici Aiša Kvrgić (IVd), Ismeta Bećar (IVd) i Tarik Šahinović (IIIa) ove godine imali najbolje radove.

Za najuspješnije odjeljenje u učenju i vladanju u školskoj 2014/2015. godini proglašeno je odjeljenje IVc, sa srednjom ocjenom uspjeha 4,55, kojem je razrednica Muška Memišević, a odgajateljica hfz. Lejla Fulurija. Odjeljenje s najmanje izostanaka je IIId, profesorice Maide Ćerimović i odgajateljice profesorice Šehrizade Durović.

Nakon dodijeljenih nagrada profesorima, odgajateljima i učenicima obratio se direktor škole hfz. mr. Mensur Malkić, koji se u svom obraćanju zahvalio profesorima i profesoricama, odgajateljima i odgajateljicama te razrednim starješinama koji su zaslužni za uspjeh svojih učenika. Zahvalio se i Komisiji za obilježavanje Dana škole, tj. profesorima mr. Dževadu Plehu, Hajrudinu Mešiću i profesorici Maidi Ćerimović te hafizu profesoru Omeru Zuliću, voditelju horske sekcije. Direktor se posebno zahvalio učenicima i učenicama, kako je rekao, najbolje škole u domovini, pa i šire, koji svojim uspjesima promoviraju i afirmiraju Medresu, ne samo u domovini nego i u svijetu, kazavši da je Medresa uvijek imala kvalitetne profesore i profesorice, ali i dobre i uspješne učenike i učenice. Čestitajući i jednima i drugima na uspjesima istakao je da su profesori i profesorice ponosni na svoje učenike i uputio je dovu Uzvišenom Allahu, dž.š., da budu uspješni i u Medresi, ali i u svom daljem obrazovanju te da im olakša iskušenja kroz koja budu prolazili.

Na kraju svečanosti nastupili su mladi interpretatori sevdalinki Alma Subašić i Damir Galijašević, koji su svojim izvođenjem sevdalinki učinili da se ova svečanost završi na jedan lijep način. U izvođenju sevdalinki pridružili su im se i učenici Medrese: Nedžma Botonjić, Sadžida Hafizović, Amina Arnaut i Asim Zukić.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+