Vijesti i aktuelnosti

Gazi Husrev-begova medresa obilježila 479 godina rada

Svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća počelo je obilježavanje Dana škole, kojoj su, pored članova, prisustvovali reisul-ulema Husein ef. Kavazović, direktor Uprave za obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice, dr. Enes Karić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice, Razim Čolić, stručni svajetnik za srednje obrazovanje Uprave za obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice, Seid Eminović te bivši direktori Gazi Husrev-begove medrese Zijad Ljevaković i Senahid Bristrić.

Gazi Husrev-begova medresa obilježila 479. godišnjicu radaU prepunom amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održana je svečanost povodom obilježavanja 479. godišnjice kontinuiranog rada ove odgojno-obrazovane ustanove

 

Na ovoj sjednici su se od Nastavničkog vijeća, zbog odlaska u penziju, oprostili dugogodišnji profesori arapskog jezika Ahmed Halilović i Munir Ahmetspahić. Profesor Ahmed Halilović je u svom kratkom obraćanju rekao da je u ovoj školi proveo oko pedeset godina, i u ulozi učenika i u ulozi profesora, te da je rad u ovoj školi za njega predstavljao čast i zadovoljstvo. Profesor Ahmetspahić je rekao da profesori svaki dan pred sobom imaju izazov, a to je kako uspješno prenijeti znanje mladim ljudima, jer o uspjehu profesora ovisi i uspjeh društva, zato što profesori odgajaju i obrazuju nove generacije, koje ovo društvo trebaju povesti putem prosperiteta. Također je rekao da bi, iako su profesori oni koji među prvima osjete probleme društva i porodice, kada bi nakon 37 godina prevedenih među učenicima imao mogućnost da bira kojom bi se profesijom bavio, to ponovo bila profesija profesora, tj. onoga koji podučava, jer su profesori, pored porodice, najvažnija stepenica u odgoju i obrazovanju mladih ljudi. Skrenuo je pažnju mlađim kolegama da se davanjem loših ocjena ne može kupiti ugled među učenicima, kao što se poklanjanjem dobrih ocjena ne može kupiti njihova naklonost, jer su ocjene učenika zapravo pokazatelj profesorskih postignuća. Na kraju svog obraćanja prisjetio se svog dugogodišnjeg kolege profesora Rešida ef. Bilalića, koji je početkom ove školske godine preselio na onaj svijet.

U svom obraćanju Nastavničkom vijeću profesor Bristrić rekao je da ima osjećaj da je urastao u organizam Medrese i da se od ove škole nikada ne može potpuno oprostiti. Priznaje da mu je čast što je ove godine izabran među one koji su afirmirali Medresu zahvalivši se Nastavničkom vijeću, koje ga je nominovalo za ovu nagradu.

Profesor Ljevaković zahvalio se Nastavničkom vijeću što je među onima kojima je dodijeljena ova nagrada, rekavši da je iz ove škole ispraćen na najdostojanstveniji način, čemu je prethodilo vrlo korektno ispraćanje od strane Nastavničkog vijeća, na kojem je bio i Reisul-ulema. Rekao je da je vrlo teško pronaći riječi kojima bi opisao svoja osjećanja u ovoj situaciji, jer ga najljepši trenuci u karijeri vežu za Gazi Husrev-begovu medresu.

Reis ef. Kavazović kazao je da mu je drago što prisustvuje svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća povodom 479 godina kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese. Napomenuo je da Medresa iz stoljeća u stoljeće pronosi, odgaja i naučava generacije koje uče one vrijednosti za koje vjerujemo da su prave i koje trebaju posjedovati mladi ljudi te da se rad profesora ne može ničim mjeriti niti se može materijalno nadoknaditi, jer postoje vrijednosti koje su vrednije od materijalnih dobara. Dalje je kazao da je profesorima Gazi Husrev-begove medrese velika čast raditi u ovoj školi, naglasivši da su Halilović i Ahmetspahić bili i njegovi profesori. Čestitao je profesorima Ljevakoviću i Bristriću na nagradi koju im je dodijelilo Nastavničko vijeće. Naglasio je da odgoj ništa ne može zamijeniti, a da je Medresa prevashodno odgojna ustanova. Čestitao je i direktoru i upravi škole na ovom važnom jubileju, uz dovu Allahu, dž.š., da im ova školska godina bude uspješna kao i sve dosadašnje.

Nakon svečane sjednice Nastavničkog vijeća uslijedila je akademija u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese za zvanice, na kojoj su uručena priznanja, zahvalnice i plakete. Priznanja su uručena bivšim direktorima Medrese profesoru Senahidu Bristriću te profesoru Zijadu Ljevakoviću, sadašnjem pedagogu škole profesorici Sabaheti Ahmetagić te uposlenici iz tehničkog osoblja Emini Sajitović.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice i Gazi Husrev-begove medrese te brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine. Program su vodili učenici Ahmedin Hurić i Nadira Hurem, a na početku programa učenik Jasir Kovačević proučio je ašare, poslije čega je hor Gazi Husrev-begove medrese otpjevao himnu Medrese.

U nadahnutom govoru nakon dodijeljenih plaketa, nagrada i priznanja direktor hafiz Malkić rekao je da Medresa traje gotovo 500 godina i da je to najbolja potvrda njene vrijednosti, spomenuvši da su kroz ovu medresu prošli deseci hiljada učenika koji su nakon školovanja u Medresi zauzimali najodgovornije pozicije u svom narodu. Spomenuo je uspjehe koje su učenici Medrese ostvarili u prethodnom periodu, a za što su nagrade i priznanja primili prethodnog dana te da Medresu trenutno pohađa 466 učenika i učenica. Napomenuto je da je školu, na današnji dan 1537. godine, osnovao Gazi Husrev-beg, jedan od najznačajnijih osmanskih namjesnika u Bosni.

I ovu akademiju svojim muzičkim performansom upotpunili su interpretatori sevdalinki Alma Subašić i Damir Galijašević. Reisul-ulema je na kraju čestitao 479 godina postojanja Gazi Husrev-begove medrese, zaželjevši direktoru i upravi škole te nastavnom osoblju uspješan nastavak rada.

Program je završio učenjem ašareta, koje je proučio Adnan Maati, učenik četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese, koji je osvojio prvo mjesto na svjetskom takmičenju u hifzu, koje je održano u Mekki. Ovu svečanost propratile su brojne medijske kuće iz naše zemlje, koje su uzele izjave od direktora i uposlenika škole.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+