Vijesti i aktuelnosti

Hfz. mr. Mensur Malkić: Omogućiti da muslimanke nose mahrame na bilo kojem radnom mjestu

Država treba da predstavlja sve građane, i da garantuje slobodu i prava svim građanima, a ovim se ograničava sloboda vjere za muslimanke

Hafiz mr. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese i glavni imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, svoju jučerašnju hutbu posvetio je odluci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) o zabrani nošenja vjerskih simbola u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine. Napominjući da je riječ o klasičnom kršenju ljudskih prava, hafiz Malkić je poručio da je odlukom VSTV-a posebno pogođena jedna konkretna grupa, a to su muslimanske sa hidžabom.

 

Vjerska dužnost

– Ovim zaključkom ugrožavaju se prava žena muslimanki. Na taj način se direktno isključuje jedna konkretna grupa, a to su muslimanke sa hidžabom, muslimanke koje nose maramu i time izvršavaju svoju vjersku dužnost. Država treba da predstavlja sve građane, i da garantuje slobodu i prava svim građanima, a ovim se ograničava sloboda vjere za muslimake, jer je hidžab za njih vjerska obaveza i dužne su da nose maramu od vremena polnog punoljetstva – pojasnio je hafiz Malkić, a onda posebno istakao posljedice koje ova odluka može imati na cijelo bosanskohercegovačko društvo.

 

Sloboda vjere

– Isključivanje visokoobrazovanih muslimanki iz javnog života i sprečavanje da svojim radom i angažmanom daju vlastiti doprinos razvoju države i njenih institucija ne doprinosi izgradnji povjerenja u državu i institucije, koje bi trebale štititi pravo i interes svih, a koje na ovaj način onemogućavaju pravo muslimanki da budu ono što jesu, prave muslimanke i vrijedne radnice. Posljednjih godina počeli smo s pravom biti ponosni jer promjenom društvenog konteksta i prilika po prvi put imamo veliki broj obrazovanih žena pod hidžabom. Nadali smo se da će naša država i naši zakoni to podržati, ali ovaj zaključak o ograničavanju slobode vjere govori nam upravo suprotno – zaključio je hfz. mr. Mensur Malkić, napominjući da VSTV ima dužnost objasniti razloge zbog koji vrši diskriminaciju u bosanskohercegovačkom društvu.

Izvor: bir.ba/faktor.ba

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+