Vijesti i aktuelnosti

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović posjetio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu

U petak, 02. septembra 2016. godine reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović posjetio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Povod posjete je početak školske godine te nedavni radovi na rekonstrukciji zgrade muškog odjeljenja Medrese.

U pratnji direktora medrese hfz. mr. Mensura Malkića, upravnika Dževada Pleha i pomoćnika direktora za nastavu Halima Husića Reisu-l-ulema je obišao prostorije koje su nedavno obnovljene kako bi učenicima dodatno obezbijedile ugodan boravak. Direktor je informisao Reisu-l-ulemu da su radovi na obnovi abdesthana, kupatila i sanitarnih čvorova okončani i predstavljaju prvu fazu rekonstrukcije internata u zgradi muškog odjeljenja. Vrijednost izvedenih radova je oko 140.000,00 KM. Iduće godine planirana je obnova soba i unutrašnje stolarije.

Reisu-l-ulema je posjetio dva muška odjeljenja prvog razreda i čestitao im početak nove školske godine. “Gazijina medresa je, neka znate to, u temeljima naše države. Ovo je najvažnija škola u BiH. Nema starije i važnije škole za nas. Budite marljivi i vrijedno radite. Sarajevo je, naravno, izazovno za sve vas, ali je najvažnije da učite“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović učenicima prvih razreda.

Reisu-l-ulema je iskoristio priliku i posjetio jedno žensko odjeljenje koje prisustvuje nastavi u ovoj zgradi. S obzirom da je riječ o maturanticama, koje završavaju ove godine školovanje u Medresi Resu-l-ulema Kavazović im je poručio: “Svi znate šta znači ova škola muslimanima i bošnjačkom narodu. Veoma je važno da svi koji završe ovu školu nastave svoj životni put na onim vrijednostima koje smo učili ovdje. Gazinovci su uvijek prepoznatljivi, uvijek ih je povezivala jedna čvrsta neraskidiva nit. Svršenici ove škole uvijek su bili na hizmetu ovom narodu. Očekujem da i vi ispunite ovaj emanet. Trebate znati da su naši životi i misija, tako da moramo raditi i podnositi mnogo više nego drugi. Želim vam svako dobro!“

Nakon obilaska učenika direktor Malkić je u musafirhani upoznao Reisu-l-ulemu o aktuelnim projektima Medrese, kao i trenutnom nastavnom procesu. Direktor je izdvojio projekat ugradnje hladnjače za smještaj kurbanskog mesa na vakufskom imanju Jarčedoli koja će značajno doprinijeti unapređenju kvaliteta ovogodišnje akcije kurbana. Naglasio je da, ove godine, Medresu pohađa 491 učenik, što je dosad najveći broj upisanih učenika u jednoj školskoj godini.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+