Vijesti i aktuelnosti

INTERVJU – Hafiz mr. Mensur Malkić: Bošnjaci muslimani žele dobro i sebi i drugima

Bošnjaci moraju ostati jedinstveni u ideji očuvanja svoje domovine jer rezervnu domovinu nemaju niti žele

 

Razgovarao Ajdin Perčo

Bosanska ulema je kroz historiju pokazala da čuva, njeguje i na buduće generacije prenosi učenje islama koje promovira toleranciju, suživot, brigu za očuvanje domovine Bosne i Hercegovine te borbu za prava muslimana.

Jedan od istaknutih članova te uleme je i hafiz mr. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese i prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

U razgovoru za Faktor povodom nastupajućeg Kurban-bajrama, hafiz Malkić poručuje da je zabrinut zbog nasrtaja na Bosnu i Hercegovinu, ali i da uprkos tome, Bošnjaci nisu i neće omalovažavati i negirati prava drugih naroda. Poruke praznika Kurban-bajrama moraju ući u srce svakog vjernika, a Bošnjaci moraju ostati jedinstveni u ideji očuvanja svoje domovine jer rezervnu domovinu nemaju niti žele, poručio je hafiz Malkić.

 

FAKTOR: U jednoj od prethodnih hutbi, uvaženi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović kazao je da je zabrinut nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu. Tragom te izjave, šta Vi poručujete Bošnjacima u izazovnim vremenima u kojima živimo, u kojima se sa raznih strana dovode u pitanje mnoge stvari koje naš narod smatra životno važnim i neupitnim poput države, jezika i samog imena naroda?

HAFIZ MALKIĆ: Uvaženi reisu-l-ulema je, kao poglavar Islamske zajednice i kao dokazani patriota, iznio, odnosno javno izrekao, sa časnog mjesta – minbera Begove džamije, ono što osjeća svaki građanin koji Bosnu i Hercegovinu doživljava i voli kao jedinu domovinu naših predaka, nas samih, ali i naše djece i naših budućih generacija. Svi građani koji na takav način promišljaju o našoj domovini zabrinuti su zbog trenutnih, a posebno zbog najavljenih dešavanja u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i ne mogu se oteti dojmu da je to još jedan od “nasrtaja na Bosnu i Hercegovinu“.

Zabrinuti smo jer smo se bili ponadali da Bosna i Hercegovina ide evropskim putem, da nas čekaju bolji dani i bolje stanje za sve Bosance i Hercegovce. Zato ne možemo biti rahat, ne možemo biti indolentni i indiferentni na “vjetrove“ koji hoće da ugroze našu stabilnost i poljuljaju našu odlučnost da se trudimo i radimo za toliko željeni napredak i prosperitet naše domovine. Naravno da su ovdje Bošnjaci najviše na udaru, jer nemamo i ne želimo rezervnu domovinu. Pa, zar onda nije paradoks da, nakon agresije i stravičnog stradanja Bošnjaka, ti Bošnjaci moraju podastirati historijske dokaze i potvrde da se imaju pravo zvati Bošnjacima, da imaju pravo na jezik kojim govore zvati bosanski jezik i da imaju pravo, ali i iskonsku potrebu, da vole i brane svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Zapitaju li se oni koji nam ovo osporavaju kako se mi osjećamo? Vjerujem da u dubini duše osjećaju divljenje, iako to naravno nikad priznali ne bi, prema tim Bošnjacima koji samo hoće biti SVOJI, i uz to nikad, ni u afektu a ni u očaju, ne nasrću i ne omalovažavaju, a kamoli da negiraju neko osnovno pravo drugih naroda. Nadamo se da naši prijatelji, u Evropi, Americi i svijetu, koji cijene žrtve bošnjačkog naroda i koji promoviraju evropske i univerzalne vrijednosti, neće dopustiti da se tom narodu dobre Bosne, u srcu Evrope, ponovo osporavaju, negiraju ili oduzimaju osnovna ljudska prava. A Bošnjaci muslimani žele dobro i sebi i drugima, molim Allaha dž.š. da nas pomogne na tom putu i da nikad ne posustanemo!

 

FAKTOR: Koje su najvažnije poruke Kurban-bajrama koje bi muslimani u BiH, ali i širom svijeta trebali znati i primjenjivati u svakodnevnom životu?

HAFIZ MALKIĆ: Kurban-bajram bi nas trebao podsjetiti na čvrstoću vjere dvojice Božijih poslanika – Ibrahima a.s., koji je bio spreman žrtvovati svoga sina da bi izvršio naredbu Uzvišenog Stvoritelja, ali i spremnost njegovog sina Ismaila a.s. da bez pogovora prihvati ono što je otac trebao izvršiti. Obavijestivši ih da su odgovorili iskušenju na najbolji način, Milostivi Allah ovu njihovu spremnost, odlučnost i potvrdu njihove vjere nagradio je velikim kurbanom. Ibrahim a.s. bio je spreman žrtvovati svoga sina kojeg je dobio kao starac, po odredbi Allaha dž.š. i kojeg je, iako ga je mnogo volio, bio spreman žrtvovati jer je to Gospodar od njega tražio. Ismail a.s., iako mladić pun života, bez ikakvog pitanja, prigovora ili negodovanja prihvata da bude žrtvovan jer poštuje oca i odredbu Uzvišenog Stvoritelja i dodatno ocu dobrovoljno daje obećanje da će biti strpljiv kako bi mu olakšao izvršenje tog neobičnog “zadatka“. Koja je poruka nama odaslana ovim događajem? Koliko smo mi svjesni činjenice da smo Allahovi robovi, da sve što imamo – Allah dž.š. nam daje i da svakog trenutka možemo ostati bez toga? Ljudi danas imaju poteškoće sa razumijevanjem tih neupitnih činjenica. Koliko je jaka naša vjera, da li nam je vjera u Allaha dž.š. na prvom mjestu ili smo postali “robovi“ vlastite djece koji ispunjavaju želje svoje djece, djece koja tu roditeljsku žrtvu ne vide, ne primjećuju i ne cijene i koja ne poštuju i ne slušaju naredbe niti roditeljske savjete. Ovdje dolazimo do činjenice koja nam je svima poznata da, nažalost, nedovoljno vremena posvećujemo odgoju djece, vjerskom odgoju, koji nalaže da djecu odgojimo da vjeruju u Allaha dž.š., slijede sunnet Muhammeda a.s. i da roditelje slušaju, poštuju i dobročinstvo im čine. Ako bismo se više potrudili, ali i muslimani širom svijeta da djecu odgajamo na ovim principima i temeljima, bilo bi daleko manje problema i teškoća u našim životima. Na taj način pokazali bismo da smo primili poruku iz kur'anskog kazivanja o Ibrahimu a.s. i Ismailu a.s. i mogli bismo se nadati da Allah dž.š. spusti Svoju milost na naše porodice, da podari ljubav i razumijevanje između očeva i sinova, majki i kćeri.

 

FAKTOR: Islamski svijet je u ovom periodu u kušnji s obzirom na ratove i sukobe u kojima gine veliki broj muslimana. Zašto se ovo dešava, te na koji način muslimani u BiH mogu ostati jedinstveni u vremenu u kojem su muslimani razjedinjeni i sukobljeni jedni s drugima?

HAFIZ MALKIĆ: Upravu ste, islamski svijet je na kušnji, ali i čitav svijet je na kušnji. Događaju se stvari koje su neobjašnjive ili su barem nama “malim“ ljudima nejasne i začudne. Razne vrste kušnji donio nam je napredak tehnologije, dešavanja u “savremenom“ društvu, centri moći i “moćni“ pojedinci koji ne miruju, pa ili dirigiraju, ili usložnjavaju, ili instaliraju ili iniciraju nove procese, odnosno sukobe u kojima onda ginu ljudi, najčešće muslimani, jer je, kako se u posljednje vrijeme akcentira, “muslimanska krv postala najjeftinija“. Mi smo prošli gorko iskustvo u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, rane su nam još svježe, sjećanja bolna i valjda će nam to dati snage da očuvamo jedinstvo u ideji očuvanja naše domovine, bitisanja Bošnjaka muslimana i islama na ovim prostorima. Ako se budemo svi okupili oko ovih ideja i ciljeva, možemo se nadati dobru i boljem, ali ako Bošnjaci muslimani, odnosno pojedinci zbog sitno-šićarskih interesa poremete tu našu usmjerenost, onda se u našem korpusu i našim odnosima može pojaviti nerazumijevanje, zbunjenost ili dezorijentiranost. Takve nakane moramo osujetiti i nikako ih ne smijemo dopustiti. A svako od nas ima pojedinačnu obavezu da poradi i angažira se za dobrobit Bošnjaka muslimana, odnosno svih građana i naroda Bosne i Hercegovine.

 

FAKTOR: Za kraj, šta poručujete našoj omladini? Na koji način oni treba da nađu put koji će slijediti u vremenu u kojem je više nego ikad prisutno izazova i raznih stranputica?

HAFIZ MALKIĆ: Našoj djeci i omladini poručujem da uče, da čitaju, da spoznaju a to je ujedno i put do spoznaje veličine i moći Uzvišenog Stvoritelja. Mi roditelji trebamo ih, uz lijep islamski odgoj, podržati na putu nauke i pomoći im da se spase poroka droge, alkohola i nemorala. Neko će možda kazati da to sve više postaje nemoguća misija, u kontekstu današnje situacije i brojnih izazova, ali mi kao vjernici imamo obavezu da se trudimo, u okviru naših mogućnosti, da uložimo maksimalan trud da ih izvedemo na selamet. Ne zaboravimo da se trud kad-tad isplati, a i mi i naša omladina smo zainteresirani da budu sretni i uspješni u životu te je put vjere najbolji način da to postignu. Na kraju želim čestitati Kurban-bajram svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini i našoj dijaspori – Bajram šerif mubarek olsun.

Izvor: Faktor.ba

Foto: I. Šebalj

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+