Vijesti i aktuelnosti

Centralna mevludska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Mevlud, 12. rebiu-l-evvel – dan rođenja posljednjeg Allahovog, dž.š., poslanika Muhammeda, a.s., na najsvečaniji način obilježen je u ponedjeljak, 12. decembra 2016. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bila je to i centralna mevludska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prigodan mevludski program proučili su učenici i učenice, članovi hora Gazi Husrev-begove medrese, koje predvodi hfz. Omer Zulić, profesor kiraeta i voditelj horske sekcije, imami Medžlisa IZ-a Sarajevo i gosti iz Republike Turske.

Uz selam i riječi tople dobrodošlice, na početku programa prisutnim džematlijama obratio se prvi imam Gazi Husrev-begove džamije i direktor Medrese, hfz. mr. Mensur Malkić, nakon čega je proučen mevludski program. I ovoga puta horu Gazi Husrev-begove medrese ukazano je povjerenje za organizaciju obilježavanja Mevluda. Mevludski program je protekao u veoma lijepom raspoloženju, zadovoljstvu i suzama radosnicama, što je izmamilo čestitke i pohvale za realizaciju vrlo lijepe mevludske svečanosti.

Vazu-nasihat u prelijepom ambijentu, kakav samo pruža Gazi Husrev-begova džamija, održao je zamjenik Reis ul-Uleme, mr. Husejin ef. Smajić, a prisutnima se na kraju programa obratio i Reis ul-Ulema IZ-a u BiH, mr. Husein ef. Kavazović. Reis ul-Ulema je uputio čestitku prisutnima u povodu Mevluda, ističući potrebu istinskog prijateljstva među muslimanima, pomaganju jednih drugima, zdravog komšuluka i univerzalnih vrijednosti kojima nas Poslanik, a.s., uči.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+