Vijesti i aktuelnosti

OBILJEŽENO 480 GODINA RADA GAZI HUSREV-BEGOVE MEDRESE

U petak, 06. januara 2017. godine, u prepunom amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličena je Svečana akademija povodom Dana škole Gazi Husrev-begove medrese koja ovih dana puni 480 godina svoga postojanja i kontinuiranog rada. Iz godine u godinu, Medresa u svečarskom ozračju obilježava dan (08.01.1537) kada je veliki Gazi Husrev-beg stavio pečat na čuvenu Vakufnamu i tako u amanet ostavio hajr koji traje već skoro pet stoljeća.

Nakon uvodnog ašereta kojeg je proučio Abdusamed Šljivar, učenik IV razreda Medrese, i himne Gazi Husrev-begove medrese (Naš emire, Husrev-beže), koju je intonirao Hor Gazi Husrev-begove medrese, riječi dobrodošlice uputio je hfz. mr. Mensur Malkić, direktor Medrese, koji je istakao:

Ovih dana, navršava se 480 godina Medresinog neprekinutog rada i djelovanja. U čast ovog važnog jubileja priređena je Monografija. To je treća samostalna monografija o Gazi Husrev-begovoj medresi u kojoj smo nastojali ponuditi sadržaje koji nisu obuhvaćeni prvim dvjema monografijama, a samo su neke važne informacije ponovljene radi potvrde kontinuiteta njezina djelovanja. U međuvremenu, desilo se mnogo važnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, ali i u Medresi: agresija na Bosnu i Hercegovinu; Bosna i Hercegovina postala je samostalna i nezavisna država; u novom ambijentu redefiniran je status Gazi Husrev-begove medrese; reorganizacijom nastavnog plana i programa Medresi je potvrđen gimnazijski status što je otvorilo nove mogućnosti i doprinijelo unapređenju nastavnog procesa i ukupnog odgojno-obrazovnog rada. Danas je Gazi Husrev-begova medresa respektabilna škola koju pohađa 490 učenika i učenica. Iza nas je još jedna uspješna godina u kojoj su učenici i učenice uspjeli potvrditi rezultate iz prethodne školske godine i ostvariti nove uspjehe od kojih izdvajamo: ekipa Gazi Husrev-begove medrese osvojila je 1. mjesto i prva tri mjesta u pojedinačnom plasmanu na međumedresanskom takmičenju iz arapskog jezika; također, na međumedresanskom takmičenju iz bosanskog jezika, ekipa Gazi Husrev-begove medrese osvojila je 1. mjesto; na 19. državnom debatnom takmičenju u Mostaru, ekipa Debatnog kluba Medrese osvojila je 1. mjesto u superfinalnoj debati; na Drugim sportskim susretima učenica medresa, ekipa Gazi Husrev-begove medrese osvojila je 1. mjesto; hafiz Ahmed Hamidović, učenik 2. razreda, na 23. međunarodnom takmičenju učača Kur'ana u Zagrebu, osvojio je 1. mjesto u kategoriji „Hifz 15 džuzova Kur'ana“. Ovi, kao i drugi uspjesi, koje danas nismo spomenuli, obavezuju nas da radimo bolje i više.

Tradicija je da se u ovakvim prilikama dodjeljuju priznanja i nagrada zaslužnim članovima kolektiva Medrese. Ove jubilarne 480. godišnjice Medrese, priznanje ispred kolektiva Gazi Husrev-begove medrese uručeno je profesoru Halimu Husiću, pomoćniku direktora za nastavu i Sadiji Solak, uposlenici iz reda tehničkog osoblja.

Ulogu i značaj Gazi Husrev-begove medrese kao odgojno-obrazovne ustanove prepoznali su i prepoznaju mnogi pojedinci i organizacije. Također je ovo prilika da se takvim osobama izrazi zahvalnost. Zahvalnica za nesebičnu pomoć i saradnju u projektima adaptacije objekata Gazi Husrev-begove medrese uručena je gosp. Zijadu Imamoviću, vakufnama i zahvalnica za pruženu finansijsku pomoć Medresi uručena je gosp. Nazimu Halidoviću a zahvalnicu za pruženu finasijsku pomoć našoj školi uručena je organizaciji Rahma International iz Kuvajta koja je uručena direktoru gosp. Aymanu El-Faka'wiju.

Veliki Gazi Husrev-beg je u Vakufnami izložio i viziju o ljudima koji će biti dijelom škole koju osniva te da će pojedinci tu privrženost potvrđivati tokom čitavog njihovog života. Svojim imenom, radom i djelima, oni potvrđuju vrijednost Medrese, obavezu uzoritosti i doprinos dobrobiti društva u kojem djeluju. Nastavničko vijeće je na sjednici održanoj 15. decembra 2016. godine odlučilo da laureati, zaslužni svršenici Medrese, koji su svojim radom, načinom života i društvenim djelovanjem doprinijeli i još uvijek doprinose afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese budu mr. Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme i prof. Hasan Čengić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Laureati su se prigodnim govorom obratili prisutnima a plakete im je uručio direktor Malkić.

Na kraju Svečane akademije prisutnima se obratio uvaženi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je čestitao Medresin jubilej menadžmentu, profesorima i uposlenicima Medrese te prisutnim svršenicima Medrese. Istakao je da je Gazi Husrev-begova medresa ponos svih, te da stalno trebamo upućivati dovu za Gazi Husrev-bega što je osnovao školu koja je ubrzo postala, i već nekoliko stoljeća je, važna i značajna ustanova na području Balkana. Čestitao je dobitnicima priznanja, ovogodišnjim laureatima i Nastavničkom vijeću koje čini hizmet đacima, djeci, porodicama i Islamskoj zajednici naglasivši da je rad s mladim ljudima odgovoran i zahtjevan posao koji nije adekvatno nagrađen na ovom svijetu ali se nadamo da će nas Allah, dž.š., nagraditi za napore koje ulažemo da bi mlade ljude izveli na pravi put. Podsjetio je na riječi Miroslava Krleže koji je kazao da u 16. i 17. stoljeću na ovim prostorima i nije bilo velikih škola izuzev bosanskih medresa na Balkanu što je naglasio u svom pismu Enesu Čengiću, te da su naši preci znali u tim uvjetima napraviti ovakvu školu i druge škole po Bosni i Hercegovini, naše medrese koje su naš narod podigle u vjerskom, obrazovnom, kulturnom i svakom drugom smislu zbog čega trebamo biti ponosni i truditi se da tu praksu i tradiciju očuvamo.

Osim Hora Gazi Husrev-begove medrese koji je ovogodišnju Svečanu akademiju uljepšao izvođenjem ilahija, poseban šarm ovom jubileju dao je i Muaz Borogovac, sazlija i interpretator sevdalinki i kasida. On je otpjevao pjesmu o Gazi Husrev-begu koju je prvi put izveo prije 30 godina, na istom mjestu, povodom obilježavanja 450 godina postojanja i rada Gazi Husrev-begove medrese. Na kraju programa ašere je proučio Zejd Svraka, učenik IV razreda Medrese. Učesnici akademije i gosti druženje su nastavili uz ručak u restoranu i musafirhani Gazi Husrev-begove medrese.

Gazi Husrev-begova medresa zahvaljuje se svima koji su svojim prisustvom uveličali ovogodišnju Svečanu akademiju.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+