Vijesti i aktuelnosti

Premijerno izvedena predstava „Nanin softa“

Nakon što je u decembru prošle godine izašla iz štampe, u četvrtak, 16. februara 2017. godine pred prepunim amfiteatrom Gazi Husrev-begove medrese premijerno je izvedena predstava drame „Nanin softa“ autora Kasima Botonjića. Drama koju je autor napisao tokom dugogodišnjeg rada u Gazi Husrev-begovoj medresi na poslovima profesora bosanskog jezika i književnosti. Glumačka ekipa sastavljena od učenica i učenika naše škole: Amina Karamustafić, Amila Talić, Edina Gagula, Azra Kasum, Sadžida Halvadžić, Dženeta Valjevac, Hazim Karić, Maid Bajrić, Jusuf Omerović i Sadžid Kosovac, na čelu sa profesoricom Lejlom Mujičić priuštila je prisutnim učenicama, učenicima i profesorima trenutke za pamćenje.

Ovo je bila prilika da se sjetimo našeg kolege, prijatelja i profesora rahmetli Kasima Botonjića iza kojeg je ostala drama „Nanin softa“ koju će generacije učenika i učenica Gazi Husrev-begove medrese, koji nisu imali sreću upoznati profesora Botonjića, imati priliku da čitaju i gledaju, a oni najnadareniji među njima, kao glumci, učestvovati u njenom izvođenju.

Kasim Botonjić rođen je 08.05.1950. godine u Biljanima, općina Ključ. Osnovnu školu završio je u Sanici, a srednju učiteljsku u Prijedoru. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je na Odsjeku za srpskohrvatski jezik i književnost južnoslavenskih naroda. Kao učitelj, u periodu 1970-1978. Radio je u školama u Sanici, Gromiljaku i Brestovskom. Od 1978. godine radi kao profesor srpskohrvatskog jezika i književnosti u Centru srednjeg obrazovanja u Fojnici, a 1982. godine postavljen je za direktora i tu je funkciju obavljao sve do 1992. Krajem agresije na Bosnu i Hercegovinu vodio je Centar za kulturu u Fojnici. Od 1995-1996. godine radio je kao profesor bosanskog jezika i književnosti u Medresi Osman ef. Redžović u Visokom. Od školske 1996/1997. godine prelazi u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, gdje radi kao profesor bosanskog jezika i književnosti do penzionisanja 2015. godine. Na ahiret je preselio 29.11.2015. godine.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+