Vijesti i aktuelnosti

Svečana akademija u povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U ponedjeljak, 27.02.2017. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličena je, već tradicionalno, svečana akademija u povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanoj akademiji su, pored učenica i učenika, prisustvovali direktor hfz. mr. Mensur Malkić, pomoćnici direktora, profesori i odgajatelji naše škole. O značaju 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine prisutnima je govorio prof. dr. Selmo Cikotić. Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovine od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Bosna i Hercegovina je proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na to, srpske paravojne formacije izvršile su agresiju na suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda, a poslije i drugih svjetskih organizacija. Uprkos agresiji, uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet.

Nakon predavanja članovi literarno-recitatorske i dramske sekcije naše škole izveli su prigodan program.
Koristimo priliku da svim građanim Bosne i Hercegovine čestitamo 1. mart – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+