Vijesti i aktuelnosti

Šejh Mišari Rašid posjetio Gazi Husrev-begovu medresu

Foto: Harun Muminović/Klix.ba (preuzeto uz dozvolu redakcije)
i Muhammed Mušanović/medresa.ba

U nedjelju, 14. maja 2017. godine, šejh Mišari Rašid el-Afasi iz Kuvajta posjetio je Gazi Husrev-begovu medresu gdje mu je domaćin bio mr. hfz. Mensur Malkić, direktor Medrese i profesori hfz. Omer Zulić i Mensur Kerla.

U amfiteatru Medrese u sklopu tribine „Susreti sa…“ učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese imali su čast da se druže sa šejh Mišarijem jednim od najboljih učača Kurʼana na svijetu.

Ovaj susret učenjem Kurʼana otvorio je hfz. Ahmed Hamidović, učenik drugog razreda nakon čega je Hor Gazi Husrev-begove medrese proučio nekoliko ilahija na arapskom jeziku. Potom je prikazana video prezentacije u kojoj su prisutnima predstavljeni dijelovi iz biografije šejha Mišarija koju je pripremio profesor Mensur Kerla.

Ovo je bila i prilika da se proglase pobjednici ovogodišnjeg školskog takmišenja iz kiraeta.

Hfz. Omer Zulić, profesor kiraeta, proglasio je pobjednike a diplome im je uručio šejh Mišari Rašid.

Pobjednici na ovogodišnjem školskom takmičenju iz kiraeta su bili:
1. Hfz. Ahmed Hamidović
2. Asim Zukić
3. Mubina Suljić

Nakon toga prisutnima se obratio direktor Malkić koji je Šejha upoznao o Gazi Husrev-begovoj medresi – školi koja nur islama na ovim prostorima čuva više od 480 godina. Ispred kolektiva Gazi Husrev-begove medrese Direktor je šejhu Mišariju uručio poklon.
Druženje učenika sa šejhom Mišarijem u Gazi Husrev-begovoj medresi završeno je učenjem Kurʼana šejha Mišari Rašida.

Ovo nezaboravno druženje će ostati u sjećanju našim učenicima i po tome što su imali priliku da klanjaju akšam-namaz koji je kao imam predvodio šejh Mišari u prepunoj Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Šejh Mišari Rašid el-Afasi rođen u Kuvajtu, 1976. godine. Poznati je kuvajtski hafiz Kur'ana, imam, daija i izvođač ilahija.
Šejh Mišari Rašid prepoznatljiv je po svom specifičnom glasu i stilu učenja Kur'ana.

Mnogi učači današnjice imitiraju njegov način učenja Kur'ana.

Izučavao je Kur'an na fakultetu za Kur'an Časni na islamskom univerzitetu u Medini, u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Naučio je cijeli Kur'an napamet u periodu od dvije godine, i to od 1992. do 1994. godine, nakon čega je izučavao svih deset kiraeta. Šejh Mišari imam je u džamiji Mesdžidul-Kebir u Kuvajtu, gdje svaki ramazan predvodi teravih-namaz.

Veoma često kao imam predvodi teravih-namaze širom Ujedinjenih Arapskih Emirata i susjednih zemalja Zaljeva.

Šejh Mišari ima dva televizijska kanala koja se bave emitovanjem učenja Kur’ana.

  1. godine, Šejh Mišari dobio je nagradu od strane Arapske Kreativne Unije iz Egipta. Ova nagrada se dodjeljuje pojedincima za njihovo zalaganje i trud na polju promoviranja islamskih principa i učenja.

  2. godine proglašen je za najboljeg učača Kur’ana.

Izdao je osam albuma ilahija. Ilahije izvodi na arapskom, engleskom i francuskom jeziku.

Šejh Mišari je veoma aktivan u širenju poruke islama na društvenim mrežama kao što su facebook, Twitter, You Tube, kao i putem televizijskih i radio medija gdje ga obično prati na hiljade gledalaca i slušalaca.

Njegov You Tube kanal sa snimcima učenja Kur’ana ima preko 152 miliona pregleda.

Vodi program hifza Kur’ana Časnog.

Učestvuje na mnogim islamskim manifestacijama, tribinama, predavanjima i slično, širom svijeta, gdje je vrlo rado viđen gost.
Aktivan je učesnik mnogih dobrotvornih projekata.

Također je aktivan u ulozi sudije na mnogim kur’anskim takmičenjima širom svijeta.

Oženjen je i ima dvije kćerke i jednog sina.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+