Vijesti i aktuelnosti

Hor Gazi Husrev-begove medrese na Šehidskoj dovi u Žepi

U četvrtak, 27. jula 2017. godine, u džamiji ”šehida Mehmed ef. Hajrića” u Žepi, na godišnjicu genocida, proučena je Šehidska dova ubijenim Bošnjacima zaštićenih zona UN-a, Srebrenice i Žepe. Šehidska dova je svojevrsno podsjećanje na teške dane i godine kroz koje je prošao bošnjački narod u vrijeme Agresije na našu domovinu. To je i prisjećanje na sve ubijene, naše očeve i majke, braću i sestre, komšije i prijatelje.

Pred duše šehida, proučen je Jasini-šerif  kod spomen obilježja u Budučinom potoku, nakon čega su se prisutni uputili prema žepačkoj džamiji gdje je proučena sura Feth, Mevludi-šerif i zikr. Mevludski program proučili su učenici Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, članovi hora predvođeni profesorom kiraeta, hfz. Omer ef. Zulićem.

Prigodno predavanje nakon uvodnog i vrlo inspirativnog obraćanja glavnog imama u Žepi, Edin ef. Šljivara, održao je goraždanski muftija, Remzija ef. Pitić. Muftija je podsjetio prisutne na postojanu vjeru i oslanjanje na Allaha, dž.š., ustrajno i potpuno svjedočenje vjere i žrtve na časnom srednjem putu islama, sjećanje na šehide i razvijanje kulture sjećanja, brige za sebe i svoju porodicu. Nakon predavanja goraždanskog muftije, dovu pred duše šehida Žepe proučio je Nezim ef. Halilović, rukovodilac Ureda za hadž Rijaseta IZ-a u BiH.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+