Vijesti i aktuelnosti

Učenici Gazi Husrev-begove medrese posjetili Memorijalni centar Potočari

Učenice i učenici drugih i trećih razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu su u subotu, 07. oktobra 2017. godine, organizirano posjetili Memorijalni centar Potočari.

 Inače, 17. je ovo generacija iz škole koja od 2003. godine, redovno organizira ove posjete koje iz godine u godinu postaju sve sadržajnije i bogatije kako programom koji im upriliče domaćini u Memorijalnom centru Potočari, tako i onim što učenici i njihovi profesori osmisle i ukomponiraju u svoj program.

Ovoga puta 250 učenica i učenika iz osam odjeljenja Medrese proučili su osam hatmi koje su poklonjene na musali Memorijalnog centra Potočari. Desetak profesorica i profesora iz škole su tokom puta do Potočara, u Potočarima, ali i u povratku, govorili o događajima koji su vezani za stradanja u Sigurnoj zoni UN-a u Srebrenici.

Učenici su već imali susret s Emirom Bektićem koji im je predstavio svoju knjigu Kad osvaneš sam, zatim Kemailom Hajdarevićem, autorom poznate mape o lokalitetima stradanja, a nešto ranije i s Nedžadom Avdićem koji je kao dječak preživio strijeljanje i govorio jezivim scenama kroz koje je prošao.

Tokom putovanja, učenici su slušali i odlomke iz knjige Zbijeg – Put u Srebrenicu, autora Hasana Nuhanovića kao i druge sadržaje koje su sami birali i pripremili za čas historije koji je postao sastavni dio njihovih vannastavnih aktivnosti već 14 godina.

Ovome treba dodati i da je veliki broj učenica i učenika Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu porijeklom iz Srebrenice te da su i oni na vlastitoj koži osjetili posljedice genocida rastući i školujući se. Tako već godinama žive s bolnim uspomenama na svoje najmilije koje su izgubili tokom genocida i za koje znaju jedino po onome što im se o njima kaže.

Učenici zbog toga postavljaju pitanja kada će konačno doći vrijeme da se i o Srebrenici, ali i drugim krajevima BiH gdje su bila masovna stradanja, govori kroz obavezan i redovan sadržaj predmeta Historija ili neki drugi predmet kroz koji bi svi mladi u BiH kroz općepoznate i utvrđene činjenice s kojima bi bili upoznati sami donosili zaključke o tome šta se i kako dešavalo od 1991-1995. godine.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+