Vijesti i aktuelnosti

Mevlud u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Mevlud, 12. rebiu-l-evvel – dan rođenja posljednjeg Allahovog, dž.š., poslanika Muhammeda, a.s., na najsvečaniji način obilježen je u četvrtak, 30. novembra 2017. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bila je to i centralna mevludska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prigodan mevludski program proučili su učenici i učenice, članovi hora Gazi Husrev-begove medrese, koje predvodi hfz. Omer Zulić, profesor kiraeta i voditelj horske sekcije, imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i gosti iz Republike Turske.

Uz selam i riječi dobrodošlice, na početku programa prisutnim džematlijama obratio se prvi imam Gazi Husrev-begove džamije i direktor Medrese, hfz. mr. Mensur Malkić, nakon čega je proučen mevludski program. I ovoga puta horu Gazi Husrev-begove medrese ukazano je povjerenje za organizaciju obilježavanja Mevluda. Mevludski program je protekao u veoma lijepom raspoloženju, zadovoljstvu i suzama radosnicama, što je izmamilo čestitke i pohvale za realizaciju vrlo lijepe mevludske svečanosti.

Vazu-nasihat u prelijepom ambijentu, kakav samo pruža Gazi Husrev-begova džamija, održao je dekan Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, prof.dr. Zuhdija Hasanović, a dovu je proučio dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.