Vijesti i aktuelnosti

Proučena hafiska dova hafizi Velidi Smajlović, učenici Gazi Husrev-begove medrese

U srijedu, 20.12.2017.godine  nakon ikindije-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji proučena je hafiska dova hafizi Velidi Smajlović, učenici četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese.

Hafiza Velida Smajlović, kćerka Nasera i Đulse, rođena je  23. oktobra 1998. godine u Zenici. Sva tri razreda Gazi Husrev-begove medrese završila je sa odličnim uspjehom i to bez ijednog izostanka sa nastave. Hobi joj je čitanje knjiga, a pored kiraeta najdraži su joj predmeti – bosanski i arapski jezik.

Od drugog polugodišta prvog razreda Medrese počela je učiti hifz a završila ga je nakon trećeg razreda, u mubarek mjesecu ramazanu, pred muhaffizom hfz. Omer-ef. Zulićem, profesorom kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi, koji joj je, uz članove porodice, bio velika podrška na putu učenja hifza.

Hafiza Velida polagala je i uspješno položila hifz pred hafiskom komisijom Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini, u sastavu: hfz. Ismet-ef. Spahić, mr. hfz. Mensur-ef. Malkić i hfz. Haso-ef. Popara, u periodu od 25. jula do 08. avgusta 2017. godine u prostorijama Gazi Husrev-begovog mekteba.

Svečanosti su pored rodbine i prijatelja prisustvovali izaslanik Reisu-l-uleme hadži hafiz Ismet-ef. Spahić, prvi imam Begove džamije i direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur-ef. Malkić, glavnim imam MIZ-e Žepče Džafer-ef. Gračić, direktor Fondacije za hifz, dr. Džemal Mosleh i direktor Fonda „Bošnjaci“ gosp. Šahin Kerla.

U svom obraćanju izaslanik Reisu-l-uleme hadži hafiz Ismet-ef. Spahić je prisutne podsjetio na važnost učenja Kur'ana i veliki trud koji ulažu oni koji Kur'an uče napamet, te da Gazi Husrev-begova medresa tome daje veliki značaj i doprinos, a potom je uručio diplomu hafizi Velidi.

Direktor Gazi Husrev-begove medrese sa ponosom je istakao činjenicu kako danas Medresa ima u svakom razredu po jednog hafiza, što predstavlja veliko priznanje i za našu školu. Direktor je izrazio čestitke hafizi i uručio joj hediju ispred Nastavničkog vijeća Gazi Husrev-begove medrese, a hediju i prizanje uručio je i ispred Fonda Bošnjaci direktor Šahin Kerla.

Gazi Husrev-begova medresa čestita svojoj učenici hafizi Velidi Smajlović na ostvarenom cilju i sticanju časnog zvanja hafize Kur'ana.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+