Vijesti i aktuelnosti

Akademija za učenike i učenice u povodu obilježavanja 481. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese

U četvrtak, 29. 12. 2017. godine, poslije jacija-namaza, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličena je svečanost povodom Dana škole, na kojoj su dodijeljena priznanja za najuspješnije učenike i učenice, profesore i profesorice u prethodnoj školskoj godini.

Na samom početku, nakon ašereta, koje je proučio učenik Alija Zubača, hor učenika Gazi Husrev-begove medrese otpjevao je himnu Medrese.

Moderator programa bio je prof. Hajrudin Mešić, profesor historije i geografije, koji se obratio prisutnim profesorima, odgajateljima i učenicima istaknuvši da historija živi od datuma i sjećanja, a da su datumi lijepa prilika za pravljenje bilansa. Rekao je da će povodom 481. godine kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese učenicima i profesorima biti dodijeljeno preko 200 pohvala i nagrada, a da je Gazi Husrev-begova medresa jedna od rijetkih škola koja i na ovakav način vrednuje uspjeh svojih učenika i učenica, profesora i profesorica.

Osmi januar važan je datum, kojeg se moramo sjećati, jer je na taj dan Gazi Husrev-beg, potpisavši vakufnamu, svom divan-katibu (dvorskom pisaru) rekao: “Mevlana, gradnjom Medrese ja želim da Saraj i Bosna postanu mjestom u kojem će učeni ljudi na znanju graditi budućnost zemlje za koju me veže porijeklo mojih predaka.” Njegov jedini zahtjev bio je da Medresu pohađaju razumni i vrijedni učenici, a ne nevaljale neznalice.
U duhu vakufname, uprava škole i Nastavničko vijeće svake godine dodjeljuju nagrade, pohvale i priznanja učenicima i profesorima koji su pokazali najbolje rezultate u prethodnom periodu.

Dodijeljene su nagrade učenicima koji su prethodnu školsku godinu završili odličnim uspjehom i primjernim vladanjem te učenicima bez izostanaka sa nastave. Nagrade učenicima uručivali su njihovi razrednici.

U nastavku programa dodijeljene su i nagrade za sportska takmičenja, koje su uručili profesor i profesorica sporta, Omer Dervišević i Džanita Resić. Nagrađene su učenice naše škole koje su na medresijadi za učenice osvojile ukupno drugo mjesto, učenice koje su osvajile značajna pojedinačna mjesta u različitim disciplinama, te učenice IIId, pobjednice školskog takmičenja u odbojci. Nakon njih, nagrade su primili učenici koji su ostvarili odlične rezultate u različitim sportskim disciplinama, na svim nivoima, a za što posebne zasluge pripadaju profesoru Omeru Derviševiću.

Zatim su nagrađeni učenici IIb odjeljenja koji su pobijedili u školskom kviz-takmičenju, učenice Ic koje su osvojile drugo mjesto i učenici IVb koji su zauzeli treće mjesto. Novčanu nagradu uručila im je predsjednica Udruženja Merima Mujala

Nagrade za osvojeno prvo mjesto na kvizu znanja o Isaku Samokovliji u okviru manifestacije “Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“ učenicima pobjednicima uručio je profesor Edin Balta. Profesor Edin Balta uručio je i nagrade učenicima i učenicama, pobjednicima na Regionalnom takmičenju u debati.

Nagrade za postignuti uspjeh na vanškolskim konkursima za literarne radove uručila je profesorica Maida Ćerimović. Nagrada je uručena Emiri Gibanici, učenici IIIc odjeljenja, za osvojeno drugo mjesto na literarnom konkursu u okviru Manifestacije Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom. Nagrađena je i Amina Bećar, također učenica IIIc odjeljenja, koja je osvojila treće mjesto na literarnom konkursu u okviru Projekta Bosna i Soča.

Nagradu za odlične rezultate na takmičenjima iz kiraeta uručio je profesor kiraeta hfz. Mensud Đulović hafizu Ahmedu Hamidoviću, učeniku IIIa odjeljenja, za osvojeno prvo mjesto na školskom takmičenju u učenju Kur'ani-Kerima, te nagradu za osvojeno prvo mjesto na Svjetskom učenju u hifzu Kur'ani-Kerima, u kategoriji 5 džuzeva.

Na svečanosti su nagrađenii i učenici za završen i položen hifz.

Hfz. Ammar Bašić nagradu je uručio hfz. Ernadu Kukuljcu, učeniku IIb, koji je u jednoj školskoj godini završio i položio hifz, a hfz. Omer Zulić uručio je nagradu hfz. Velidi Smajlović, učenici IVd, koja je završila i uspješno položila hifz.

Dan škole i ove godine, obilježili smo raspisivanjem konkursa za najbolji literarni rad na nivou škole. Tema ovogodišnjeg konkursa bila je Svjetiljka koju držimo drugima, osvjetljava i naš put. Komisija u sastavu profesor Mirzet Hamzić, predsjednik, profesorica Maida Ćerimović, član i profesor Edin Balta član, odabrala je tri najbolja rada. Predsjednik komisije profesor Mirzet Hamzić proglasio pobjednike konkursa.  Prvo mjesto pripalo je učenici Amini Bećar (IIIc), drugo mjesto zauzela je Emira Gibanica (IIIc), a treće mjesto je Lejla Plasto, učenica IVc.

Za najuspješnije odjeljenje u učenju i vladanju u školskoj 2016/17. godini proglašeno je odjeljenje IVc, sa srednjom ocjenom uspjeha 4,50, kojem je razrednik bio hfz. Đevad Hrvačić, a odgajateljica hfz. Almedina Bojić-Rizvić. Odjeljenje s najmanje izostanaka  je  Id, razrednice Maide Ćerimović i odgajateljica Maide Vuković i Šehrizade Durović.

Nakon dodijeljenih nagrada profesorima, odgajateljima i učenicima obratio se direktor škole hfz. mr. Mensur Malkić, koji se u svom obraćanju zahvalio profesorima i profesoricama, odgajateljima i odgajateljicama te razrednim starješinama koji su zaslužni za uspjeh svojih učenika. Zahvalio se i Komisiji za obilježavanje Dana škole, tj. profesorima mr. Dževadu Plehu, Hajrudinu Mešiću i profesorici Maidi Ćerimović. Učenicima i učenicama je poslao poruku o važnosti poštivanja Stvoritelja, roditelja i učitelja, naglašavajući važnost onih koji podučavaju nove generacije. Čestitajući i jednima i drugima na uspjesima istakao je da su profesori i profesorice ponosni na svoje učenike i uputio je dovu Uzvišenom Allahu, dž.š., da budu uspješni i u Medresi, ali i u svom daljnjem obrazovanju te da im olakša iskušenja kroz koja budu prolazili.

Na kraju svečanosti upriličen je kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali Asim Zukić u pratnji muzičara Damira Galijaševića, te učenici i učenice Medrese.

Maida Ćerimović, prof.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+