Vijesti i aktuelnosti

Održana promocija knjige „Svršenici i svršenice, hafizi i šehidi Gazi Husrev-begove medrese (1930-2010.)

U srijedu, 7. februara 2018. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese održana je promocija knjige „Svršenici i svršenice, hafizi i šehidi Gazi Husrev-begove medrese (1930-2010.) autora Abdulgafara ef. Jukića. O knjizi su govorili promotori: profesor Mirzet Hamzić i mr. Dževad Pleh, a moderator promocije bio je profesor Hajrudin Mešić. Na početku promocije ašere je proučio autorov unuk Ahmed Alili. Promociji su prisutvovali učenici i profesori Gazi Husrev-begove medrese te brojni prijatelji i rodbina Abdulgafara ef. Jukića.

Knjiga sadrži historiografske podatke o Gazi Husrev-begovoj medresi sa podacima o njezinim svršenicima, svršenicama, hafizima i šehidima u periodu od 1930. do 2010. godine i predstavlja rezultat dugogodišnjeg autorovog rada na prikupljanju podataka.

Autor ove knjige, Abdulgafar ef. Jukić rođen je 1945. godine u Međeđi, Općina Zvornik, mjestu gdje je njegov rahmetli otac obavljao imamsku dužnost 23 godine. Prva četiri razreda osnovne škole završava u Međeđi, a ostala četiri u Kozluku. Nakon toga upisuje Gazi Husrev-begovu medresu koju završava 1966. godine, u prvoj generaciji petogodišnje Medrese. Završio je Faklultet političkih nauka u Sarajevu, Odsjek Sociologija. Iste godine zapošljava se kao imam, hatib i muallim u Vlasenici, gdje ujedno vrši i funkciju vjersko-prosvjetnog referenta, a potom kao imam u Aladža džamiji u Foči. Nakon službe u Foči odlazi u Kopače, a potom u Dubrovnik  u kojem obavlja dužnost imama, hatiba i maullima tri godine. Godine 1985. prelazi u Medžlis Islamske zajednice Sarajevo gdje obavlja dužnost pomoćnika, a potom i v.d. glavnog imama. Od 1994. godine radio je kao profesor-odgajatelj u Gazi Husrev-begovoj medresi do penzionisanja 2008. godine. Pisao je za glasila Islamske zajednice preporod, Glasnik i Islamsku misao.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+