Vijesti i aktuelnosti

Gazije na krovu Bosne i Hercegovine

U periodu od 23. do 25.2.2018. godine održano 21. državno debatno takmičenje u organizaciji Centra za kulturu dijaloga Bosne i Hercegovine

Na 21. debatnom takmičenju održanom u Tuzli okupilo se 30 ekipa iz Bosne i Hercegovine. Ekipe su prije državnog održale regionalna takmičenje u Sarajevu i Banjaluci te se dobrim rezultatima plasirali na državno takmičenje. Podsjećanja radi, prvi tim Gazi Husrev-begove medrese osvojio je prvo mjesto za regiju Sarajevo.

Na državnom takmičenju Gazi Husrev-begova medresa bila je zastupljena sa dva tima (zahvaljujući plasmanu na regionalnom takmičenju) i u kvalifikacijskim rundama od osam sučeljavanja ekipe naše škole imale su sedam pobjeda. Zahvaljujući tome oba tima su se plasirali u četvtfinale. Prvi tim je u toj fazi takmičenja pobjedio prvu ekipu Behram-begove medrese a naš drugi tim bio je bolji od SŠC Istočna Ilidža drugi tim. Tako su se oba tima našla u polufinalu kao i prvi tim Gimnazije Banjaluka i prvi tim SŠC Istočna Ilidža. Žrijeb je htio da se dva tima Gazi Husrev-begove medrese sretnu u polufinalu i bolji je bio prvi tim debatnog kluba GHM “Ad factum.” U drugom polufinalnom susretu SŠC Ilidža pobjedio je prvu ekipu banjalučke gimnazije.

Finalnu debatu sudilo je jedanaest sudaca i osam ih je pobjedu dodijelilo prvom timu Gazi Husrev-begove medrese. Time su su naši debatanti zauzeli prvo mjesto na 21. državnom debatnom takmičenju.

Proglašen je i najbolji debatant takmičenja. Čast da ponese laskavu titulu pripala je Amini Kahriman članici prvog tima Gazi Husrev-begove medrese.

U isto vrijeme održano je i takmičenje u govorništvu. Od dvanaest debatanata koji su se natjecali u ovoj disciplini Gazi Husrev-begova medresa bila je zastupljena sa pet debatanata. U konačnici Amina Kahriman je zauzela treće mjesto.

Ovom pobjedom debatanti Gazi Husrev-brgove medrese plasirali su se na svjetsko debatno takmičenje koje će se ovog ljeta održati u Zagrebu. Pored puno rada trebat će i zanačajna sredstva za ovo učešće. Rada će biti a vjerujemo i sredstava.

Pored ostalih članova debatnog kluba, ekipe su kroz pripreme i takmičenje vodili profesori Edin Balta i Mirzet Hamzić.

Zahvaljujemo se Behram-begovoj medresi na sjajnom domaćinstvu i Upravi Gazi Husrev-begove medrese na bezrezervnoj podršci.

Mirzet Hamzić, prof.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+