Vijesti i aktuelnosti

Hor Gazi Husrev-begove medrese nastupao u programu „Proljeće vjere 2018.“ u Ljubljani

Od 19. do 21. aprila 2018. godine, na poziv muftije prof. dr. Nedžada Grabusa, hor učenika Gazi Husrev-begove medrese nastupio je u Ljubljani u Programu “Proljeće vjere” u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji.

Ljubav prema Allahu i plemenitom Poslaniku a.s, vijekovima je bila i ostala duboko utkana u identitet Bošnjaka ma gdje oni živjeli i obitavali. Historijske mijene sa svim svojim poteškoćama nisu uspjele ugroziti identitet bošnjačkog čovjeka, nego su čak imale utjecaja na rađanje neprocjenjivog kulturnog i tradicijskog blaga ovog naroda, te afirmaciju pomenutih vrijednosti i izvan granica Bosne i Hercegovine. Divan i uzorit primjer navedenog su naša braća Bošnjaci u Sloveniji.

U četvrtak 19. aprila u popodnevnim satima, krenuli smo put Ljubljane gdje smo stigli malo poslije ponoći u petak. Iako smo stigli u kasnim satima i uprkos pređenim kilometrima, pozitivne energije i raspoloženja nam nije manjkalo. U prvom redu moramo iskazati veliku zahvalnost našim srdačnim domaćinima koji su obezbijedili  udoban smještaj i učinili naš boravak u Sloveniji jako ugodnim. U prijepodnovnim satima, nakon doručka smo sa našim domaćinima krenuli u kratki obilazak grada te obavljanje džuma namaza. Kur'anski ajeti i najljepši stihovi o Allahu i Njegovu poslaniku a.s. u interpretaciji muških članova hora već prije džuma namaza su ispunjavali duše prisutnih vjernika. Hutbu je kazivao direktor Gazi Husrev-begove medrese, hfz. mr. Mensur-ef. Malkić. U svom nadahnutom obraćanju vjernicima, direktor je upravo istaknuo važnost njegovanja i očuvanja naše čiste islamske tradicije, te važnost međusobnog razumijevanja, uvažavanja i pomaganja, kako među muslimanima, tako i u međuljudskim odnosima općenito. U sklopu obilaska grada, imali smo priliku obići prvu ljubljansku džamiju i islamski centar koji su još uvijek u procesu unutrašnjeg uređenja, što nije bilo razlogom da nas ova fascinantna građevina ne oduševi svojom arhitektonskom ljepotom.

U 19.00 sati u petak, u punoj sali centra kulture Španski borci, učenjem odlomka iz Kur'ana časnoga, otpočela je mevludska akademija. Na samom početku prisutne je poselamio i obratio se muftija Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji prof.dr. Nedžad ef. Grabus, nakon čega je publika imala priliku slušati  najljepše ilahije i kaside u izvedbi našeg hora. Poezijom o Poslaniku a.s, islamu i spomenom na dolazeći mubarek ramazan, moderatori-članovi recitatorske sekcije Medrese su upotpunjavali cjelokupnu atmosferu. Osmijeh i zadovoljstvo na licima prisutnih su bili očiti sve vrijeme programa.

O Medresi kao višestoljetnoj školi, najstarijoj odgojno-obrazovnoj instituciji na Balkanu govorio je direktor hfz. mr. Mensur-ef. Malkić. Direktor je naglasio da Medresa nije samo lokalna škola, ograničena prostorom Bosne i Hercegovine, nego da je ona škola internacionalnog karaktera, jer obrazuje učenike iz raznih krajeva svijeta. Tom prilikom direktor se zahvalio vjernicima i muftiji Grabusu, te mu uručio primjerak monografije  Gazi Husrev-begova medresa-480 godina. Da su njeni učenici svestrani i talentovani, potvrdio je ovogodišnji maturant Asim Zukić koji je prisutne počastio izvedbom nekoliko sevdalinki i time ujedno i zatvorio program.

U subotu ujutro smo posjetili jezero Bled, gdje smo iskoristivši lijepo vrijeme i raspoloženje  napravili nekoliko fotografija, te uživali u prirodnim čarima ovog mjesta. Posjeta Bledu je ujedno zatvorila naš posjet Sloveniji, nakon čega smo se zaputili ka našoj Bosni.

Još jednom, koristimo priliku da se zahvalimo domaćinima, muftiji ljubljanskom, poštovanom prof.dr. Nedžad ef. Grabusu, te njegovim saradnicima Nevzetu Poriću, generalnom skretaru Mešihata i Senad-ef. Karišiku.

U pratnji hora, pored direktora, bili su Benaris Šehić, sekretar, Maida Ćerimović, prof. i Maida Vuković, prof.

A članovi hora su svršenici: Abdullatif Muhammed, Zejd Svraka, Riad Subašić, Amina Arnaut, Kanita Herić, Nedžma Botonjić, Mujesira Neimarlija, te učenici: Asim Zukić, Faris Hrnjić, Kerim Imamović, Abdel Fejzić, Haris Mehanović, Kerim Nuhanović, Kenan Alibabić, Lamija Jugo, Mubina Suljić, Lejla Avdić, Selma Nezirovac i ulozi moderatora Emina Hurem i Riad Subašić.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+