Vijesti i aktuelnosti

Dvodnevno druženje članova debatnih klubova u Hercegovini

U okviru manifestacije „Dani zikra i mevluda“ u utorak i srijedu, 24. i 25. aprila Karađoz-begova medresa je bila domaćin članovima debatnih klubova medresa iz Sarajeva, Tuzle i Visokog. Organizirano je dvodnevno druženje uz posjete kulturno-historijskim spomenicima u Hercegovini.

U utorak nakon okupljanja u mostarskoj medresi učenici i učenice obišli su stari dio Mostara a potom su se uputili na tvrđavu hercega Stjepana Kosače gdje su predavanje o historiji i važnosti poznavanja historije održali federalni poslanik Salmir Kaplan i muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Nakon toga druženje je nastavljeno uz roštilj i logorsku vatru te prigodan program koji su izveli učenici mostarske medrese uz moderiranje prof. Haruna Macića. Konak gostima je obezbijeđen u Studentskom centru a u srijedu nakon doručka debatanti i debatantice su autobusom obišli samostan i muzej na Humcu kod Ljubuškog gdje su mogli vidjeti Humačku ploču, najstariji sačuvani pisani spomenik na starobosanskom jeziku i druge izložene artefakte.

Nakon posjete Humcu uslijedila je posjeta Stocu, nekropoli stećaka na Radimlji, Počitelju. O stećcima i drugim spomenicima časove historije držao dr. Jasmin Hodžić iz Instituta za jezik. Puni pozitivnih emocija učenici i učenice su se vratili svojim školama noseći znanje o svom jeziku i historiji zahvalni što im se pružila prilika da se druže i uče bez ikakvog pritiska obilazeći mjesta i spomenika o kojima uče školama.

Zahvalnost za ovakvo okupljanje dugujemo upravi mostarske medrese, Mostarskom muftiluku, a posebno profesoru medrese u Mostaru, Harunu Maciću, koji se potrudio da sve protekne na najbolji način.

Edin Balta, prof.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+