Vijesti i aktuelnosti

Ispraćaj 468. generacije maturanata i 36. generacije maturantica Gazi Husrev-begove medrese

Foto: Sinan Huskić, Muhammed Talić i Tarik Mujkić

U subotu, 05. maja 2018. godine, poslije podne namaza u Begovoj džamiji, upriličena je Svečana akademija povodom ispraćaja 468. generacije maturanata i 36. generacije maturantica Gazi Husrev-begove medrese.

Svečanost je počela tradicionalnim defileom maturanata u pratnji roditelja i rodbine, od zgrade ženskog odjeljenja Medrese u ulici Hamdije Kreševljakovića preko pješačkog prelaza na mostu Drvenija, a zatim ulicom Ferhadija do zgrade muškog odjeljenja u ulici Sarači.

Centralna svečanost održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji nakon podne-namaza. Na svečanosti među brojnim zvanicama i gostima, u svojstvu izaslanika reisul-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, prisustvovao je mr. Vahid-ef. Fazlović, tuzlanski muftija; mr. Seid-ef. Eminović, šef odjela za srednje i visoko obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta, Zijad-ef. Suljić, predstavnik Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e; Šefko-ef. Tinjak, predstavnik Karađoz-begove medrese iz Mostara; Halil-ef. Mehanović, predstavnik Behram-begove medrese iz Tuzle, Šahin Kerla, direktor Fonda Bošnjaci; čelnici Islamske zajednice; profesori i odgajatelji, te roditelji, rodbina i prijatelji maturanata.

Nakon uvodnog ašereta, uslijedile su riječi dobrodošlice od učenika, a potom i direktora hfz. Malkića koji je istakao uspjehe ove generacije kazavši: „Danas ispraćamo 468. generaciju maturanata i maturantica Gazi Husrev-begove medrese koja se potvrdila kao izuzetno uspješna generacija. Svi oni, osim uspjeha, nagrada, plaketa i pehara koje su donijeli i sebi i Gazi Husrev-begovoj medresi, predstavili su i promovirali Gazi Husrev-begovu medresu na najbolji i najljepši način.  Raduje nas da su i ovogodišnji maturanati i maturantice Gazi Husrev-begove medrese potvrdili i ispunili želju mudrog vakifa i plemenitog Gazi Husrev-bega, davno izrečenu želju koju uvijek ponovo ističemo: Da će u Medresi učiti pametni i marljivi a ne nemarni i neodgovorni učenici. Zato smo svi ponosni na njih, a danas posebno možete biti ponosni vi, dragi roditelji, drage majke i očevi i s pravom vam možemo kazati da vam svečano predajemo vaše sinove i kćerke, kao ozbiljne i odgovorne, odgojene i obrazovane mladiće i djevojke. Nadamo se da će oni nastaviti putem vjere, znanja, truda a tada i uspjeh neće izostati. Dragi maturanti i maturantice! S obzirom da danas svako od vas kreće svojim putem, volio bih da imate na umu oporuku koju je melek Džibril ostavio Muhammedu, a.s., i da razmišljate o njoj. Muhammed, a.s., kaže: Došao mi je Džibril i rekao: O Muhammede! Živi kako hoćeš, ali znaj da ćeš umrijeti. Voli koga hoćeš ali znaj da ćeš se s njim rastati. Radi šta god hoćeš ali znaj da će ti po tome biti suđeno, da ćeš po tome biti nagrađen ili kažnjen. Stoga, vodite računa o svojim postupcima, učite i trudite se! Budite pokorni svome Stvoritelju, činite dobročinstvo svojim roditeljima i poštujte one koji su vas učili. Upućujem dovu Allahu, dž.š., da vam podari svaki hajr i bereket u životu, da vas pomogne na studijima i fakultetima, da vas pomogne da budete uspješni u budućim poslovima i zadacima, da vas pomogne da sačuvate svoj obraz i svoju čast, i da čuvate čast i ugled Gazi Husrev-begove medrese i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.“ Na kraju obraćanja, Direktor je uputio čestitke i riječi zahvale svim maturantima i maturanticama, njihovim roditeljima, kao i njihovim razrednim starješinama i odgajateljima.

Potom je uslijedila prozivka maturanata i maturantica, te proglašenje učenika i učenice generacije, a ove godine su to Harun Tucaković i hfz. Velida Smajlović. Učenike i učenice prozivali su njihovi razrednici: Omer Dervišević, IVa, mr. Dževad Pleh, IVb, hfz. dr. Đevad Hrvačić, IVc i Emina Čuturić-Brkić, IVd. Odgajatelji ove generacije učenika i učenica bili su hfz. Almedina Bojić-Rizvić, odgajateljica i Đulan Merzuk, odgajatelj.

I ove godine, Fond Bošnjaci dodijelio je učeniku i učenici generacije novčane nagrade, a kompanija BH Telekom im je poklonila mobitel. Priznanje i odluku o dodjeli stipendije učenicima generacije uručio je direktor Fonda Šahin Kerla.

Na samom kraju programa, prisutnima se obratio tuzlanski muftija, mr. Vahid-ef. Fazlović koji je prenio selame i čestitke od reisul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića. „Gazi Husrev-begova džamija i medresa su naš simbol, simbol za sve nas, i u domovini i u svijetu. Allah daje, kako kaže u Kur'anu, mudrost kome hoće. Allah je udijelio ovom narodu svoj Hikmet, Mudrost. Ova medresa je veliki hikmet našem narodu kojeg je dodijelio Allah“, kazao je između ostaloga muftija Fazlović.

Program je završen učenjem dove koju je proučio hfz. dr. Đevad Hrvačić, razrednik 4c.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+