Vijesti i aktuelnosti

Hor Gazi Husrev-begove medrese na Šehidskoj dovi u Žepi

U petak, 27. jula 2018. godine, u ”Džamiji šehida Mehmed ef. Hajrića” u Žepi, na godišnjicu genocida, proučena je Šehidska dova ubijenim Bošnjacima zaštićenih zona UN-a, Srebrenice i Žepe. Šehidska dova je svojevrsno podsjećanje na teške godine kroz koje je prošao bošnjački narod u vrijeme Agresije na našu domovinu. To je i prisjećanje na sve ubijene, očeve i majke, braću i sestre, komšije i prijatelje.

Pred duše šehida, proučen je Jasini-šerif  kod spomen obilježja u Budučinom potoku, nakon čega je u žepačkoj džamiji proučena sura Feth (Pobjeda), Mevludi-šerif i zikr. Mevludski program proučili su učenici Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, članovi hora, Svraka Zejd, Hrnjić Faris, Hurem Kerim i Šadinlija Ahmed, predvođeni profesorom kiraeta, hfz. Omer ef. Zulićem.

Prigodno predavanje nakon uvodnog obraćanja i najave glavnog imama u Žepi, Edin ef. Šljivara, održao je goraždanski muftija, Remzija ef. Pitić, koji je podsjetio na postojanu vjeru u Allaha, dž.š., svjedočenje šehadeta, ustrajno čuvanje vjere, sjećanje na šehide i razvijanje kulture sjećanja, brige za sebe, porodicu i domovinu. Muftija je podsjetio da Bošnjaci moraju uzeti pouke iz Agresije i odlučne borbe za slobodu pa odrediti ciljeve i na tom putu, mnogo aktivnije i ustrajnije raditi i djelovati.

Poslije džumanske hutbe, šehidsku dovu sa mimbera žepačke džamije zajedno sa džematlijama na kijamu, proučio je imam džemata, Edin ef. Šljivar.

hfz. Omer Zulić

 

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+