Vijesti i aktuelnosti

Učenici i učenice na jednodnevnom izletu u Foču i Ustikolinu

U petak, 02. novembra 2018. godine, na poziv  goraždanskog muftije Remzije-ef. Pitića, učenici Gazi Husrev-begove medrese su, u pratnji svojih profesora, išli na jednodnevni izlet u Foču i Ustikolinu. Riječ je o učenicima i učenicama koji su na ovogodišnjim sportskim susretima srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ostvarili zapažene rezultate. U pratnji su bili profesori Omer Dervišević, Merzuk Đulan, hfz. Lejla Fulurija i Džanita Resić.

Prema programu posjete koji su pripremili domaćini, naši učenici i profesori su posjetili Aladža džamiju, koja se još uvjek renovira, te Carevu džamiju, koja je u potpunosti obnovljena i u kojoj su klanjali džuma namaz. Nakon Foče, posjetili su Ustikolinu  gdje su obišli prvo šehidsko mezarje iz vremena sultana Mehmeda el-Fatiha, a potom džamiju u Ustikolini, najstariju izgrađenu džamiju u Bosni i Hercegovini. U povratku su posjetili Nekropolu stećaka na Presjeci i najstarije muslimansko mezarje u Bosni i Hercegovini koje datira i prije 1463. godine kada su Osmanlije zvanično ušli u Bosnu. Nakon kratke posjete prevoju Grebak koji je u toku agresije na našu zemlju bio put spasa iz opkoljenih područja vratili su se u Sarajevo.

Koristimo priliku da se zahvalimo domaćinima imamu iz Foče Dženan-ef. Krajšniku i muteveliji džemata Ustikolina gospodinu Seji Čengiću na svesrdnoj pomoći i uputama.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+