Vijesti i aktuelnosti

Učenici i profesori Gazi Husrev-begove medrese na trodnevnoj ekskurziji u Mađarskoj

Gazi Husrev-begova medresa je i u ovoj školskoj godini organizirala nagradno putovanje za učenice i učenike koji su u prošloj školskoj godini ostvarili zapažene rezultate u vannastavnim aktivnostima: rad u redakcijama đačkog lista „Zemzem“ i radio emisije „Moja medresa“, rad u debatnoj, horskoj, recitatorskoj, dramskoj sekciji, kao i za učenice i učenike koji su učestvovali u pripremi i realizaciji svečanih programa naše škole.

Do sada su, ovim povodom, posjećene medrese u Novom Pazaru, Podgorici, Skopju, Prištini, Cazinu, kao i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću i Islamski centar u Rijeci i Zagrebu. Pretprošle godine posjetili smo Skadar, Tiranu i Drač u Albaniji, a prošle godine Ljubljanu.

Ove godine, od petka, 01. do nedjelje, 03. marta, 67 učenika i 10 profesora Gazi Husrev-begove medrese, na čelu sa direktorom hfz. mr. Mensurom Malkićem, putovali su od Sarajeva preko Bosanskog Šamca, Osijeka, Mohača, Pečuha do Budimpešte. Putovanje je započelo u Sarajevu u jutarnjim satima. Uz nekoliko zaustavljanja, prvo odredište je bio grad Pečuh na jugu Mađarske gdje su učenici i profesori klanjali džuma-namaz u džamiji Hasan-paše Jakovalija. Džamija Jakovali Hasana je najbolje očuvana džamija u Mađarskoj čiji izgled daje autentičan dojam o osmanskom vremenu. Njen osnivač, Jakovali Hasan iz Đakova, 1633. postao je paša od Kanjiže. Međutim, on je izabrao Pečuh za glavni grad svojega pašaluka. Medresa i mevlevijska tekija također su bili dio džamije. Oni su Pečuh pretvorili u centar mistične poezije, perzijske kulture i klasične turske glazbe. Danas je džamija muzej, a od 1989. u njoj se obavljaju namazi.

Nakon džuma-namaza učenici i profesori su se pridružili učenicama i profesoricama u razgledanju grada i njegovih znamenitosti. Posebnu pažnju privukla im je Gazi Kasim-pašina džamija koja, iako je u 17. stoljeću posvećena za crkvu, na vrhu kupole još uvijek ima alem sa polumjesecom.

Iz Pečuha smo krenuli prema Budimpešti gdje smo stigli oko 18,00 sati probijajući se kroz saobraćajnu gužvu do hotela Zuglo. Nakon smještaja u hotel i kratkog predaha grupa se uputila u večernju šetnju prema Trgu heroja.

U subotu, 02. marta, u pratnji tursitičkog vodiča, grupa je obilazila najznačajnije znamenitosti Budimpešte: Budimski dvorac, zgradu Parlamenta, Ribarsku tvrđavu, Trg heroja, Citadelu, Vaci ulicu i dr. Nakon cjelodnevnog obilaska usljedila je plovidba Dunavom uz zvuke kompozicije „Na lijepom plavom Dunavu“ gdje smo imali priliku vidjeti Budimpeštu noću, u punom njezinom sjaju.

Povratak kući uslijedio je u nedjelju u jutarnjim satima, istom rutom kao u dolasku, uz zaustavljanje u Mohaču. Na putu od Mohača do graničnog prelaza između Mađarske i Hrvatske „Udvar“ profesor Hajrudin Mešić nam je govorio o historijskim, kulturnim i prirodnim obilježjima Mađarske. U duhu narodne poslovice „Svuda pođi, kući dođi“ hairli smo se vratili u našu Bosnu i Hercegovinu i naše Sarajevo u večernjim satima.

Koristimo priliku da čestitamo i zahvalimo se našim učenicama i učenicima koji su još jednom pokazali da su odgovorni i primjerni, dostojni imena naše škole.

Zahvaljujemo se i osoblju turističke agencije „Divan“ gospodinu Halidu Karupoviću i vozaču Harisu na ugodnoj vožnji i uslugama koje su nam pružali tokom ovog putovanja.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+