Vijesti i aktuelnosti

U Gazi Husrev-begovoj medresi realiziran projekt “Animiranje mladih za pomirenje – BUDI INSPIRACIJA”

U Gazi Husrev-begovoj medresi je od 13. do 15. decembra realiziran projekt “Animiranje mladih za pomirenje – BUDI INSPIRACIJA”. Nosilac projektnih aktivnosti bio je debatni klub “Ad Factum”, koji ove godine navršava deset godina rada, tokom kojih su njegovi članovi u više navrata bili regionalni i državni prvaci, ali i učesnici svjetskog debatnog prvenstva.

Voditelj projekta bio je profesor Edin Balta, a osim njega tim za realizaciju činili su profesori Mirzet Hamzić, Mensur Kerla i profesorica Selma Ćerimagić.

Projekt se sastojao od predavanja, radionica i drugih aktivnosti, u kojima su učestvovali učenici iz Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Učestvovalo je ukupno osam škola: Gimnazija Sisak, Zrenjaninska gimnazija, Ekonomska škola Brčko, Gimnazija Muhsin Rizvić Kakanj, Karađoz-begova medresa Mostar, Katolički školski centar iz Sarajeva, Bošnjačka gimnazija i Gazi Husrev-begova medresa.

Cilj projekta jeste razvijanje empatije kod učenika, racionalniji pristup osjetljivim temama, razvijanje kulture dijaloga i kritičkog mišljenja, promocija tolerancije i suživota te upoznavanje i druženje učenika iz različitih sredina.

Predavanja su držali prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić (tema: “Kako doći do istine – misli svojom glavom”), prof. Nihad Kreševljaković, direktor SARTR-a (tema: “Za rat nas je sve manje, spremni smo se boriti za mir”), psiholog iz Banje Luke Srđan Puhalo (tema: “Imamo li empatiju”).

Svi učesnici projekta izrazili su zadovoljstvo, uz želju da se ovakve aktivnosti češće organiziraju.

Partner projekta je “Inicijativa mladih za ljudska prava”, uz podršku USAID-a.

Edin BALTA, prof.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+