Vijesti i aktuelnosti

Podijeljenje nagrade i pohvale najuspješnijim učenicima, razrednicima i odgajateljima u školskoj 2018/2019. godini

U četvrtak, 26.12.2019. godine, poslije jacija-namaza, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličena je svečanost povodom Dana škole, na kojoj su dodijeljena priznanja za najuspješnije učenike i profesore u prethodnoj školskoj godini.

Foto: Abdullah KarajbićU četvrtak, 26.12.2019. godine, poslije jacija-namaza, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese…

Geplaatst door Gazi Husrev-begova medresa op Vrijdag 27 december 2019

Na samom početku, nakon ašereta, koje je proučio učenik Ahmed Šadinlija, hor učenika Gazi Husrev-begove medrese otpjevao je himnu Medrese, a zatim se prisutnim profesorima, odgajateljima i učenicima obratio profesor historije i geografije Hajrudin Mešić, koji je istakao da historija živi od datuma i sjećanja, a da su datumi lijepa prilika za pravljenje bilansa. Rekao je da će povodom 483. godine kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove medrese učenicima i profesorima biti dodijeljeno oko 300 pohvala i nagrada za postignute rezultate u prošloj školskoj godini.

Osmi januar važan je datum, kojeg se moramo sjećati, jer je na taj dan Gazi Husrev-beg, potpisavši vakufnamu, svom divan-katibu (dvorskom pisaru) rekao: “Mevlana, gradnjom Medrese ja želim da Saraj i Bosna postanu mjestom u kojem će učeni ljudi na znanju graditi budućnost zemlje za koju me veže porijeklo mojih predaka.” Njegov jedini zahtjev bio je da Medresu pohađaju razumni i vrijedni učenici, a ne nevaljale neznalice.

U duhu vakufname, uprava škole i Nastavničko vijeće svake godine dodjeljuju nagrade, pohvale i priznanja učenicima i profesorima koji su pokazali najbolje rezultate u prethodnom periodu.

Dodijeljene su nagrade učenicima i učenicama koji su prethodnu školsku godinu završili odličnim uspjehom i primjernim vladanjem. Nagrađeno je 159 odličnih učenika i učenica od prvog do trećeg razreda, kao i 36 učenika i učenica koji nisu imali izostanaka sa nastave. Nagrade učenicima uručivali su njihovi razrednici.

Za najuspješnije odjeljenje u učenju i vladanju u školskoj 2018/2019. godini proglašeno je odjeljenje IIId, sa srednjom ocjenom uspjeha 4,65, kojem je razrednica Maida Ćerimović, a odgajateljica Šehrizada Durović. Odjeljenja s najmanjim brojem izostanaka sa nastave u prošloj školskoj godini bila su: IIIc, razrednice Maide Vuković Džakmić i odgajateljice Šehrizade Durović, te IVa i IVb, razrednika Mesnura Kerle i Nasera Mehmedovića, te odgajateljice hfz. Lejle Fulurija.

Pored nagrada za uspjeh u učenju i vladanju i redovno pohađanja nastave dodijeljene su i nagrade za brojne uspjehe koje su učenici i učenice Medrese osvojili na raznim takmičenjima (takmičenja iz predmeta jezičkog područja, kiraeta, historije, debatna, sportska i druga takmičenja). Nagrade su im uručili profesori koji su ih pripremali za takmičenja.

Dan škole obilježava se i raspisivanjem konkursa za najbolji literarni rad. Ovogodišnja tema konkursa za najbolji literarni rad bila je Vjetrom ne možemo upravljati, ali možemo jedrima. Komisija u sastavu: profesor Mirzet Hamzić, predsjednik, profesorica Maida Ćerimović, član i profesor Edin Balta, član, pregledala je prispjele radove i odabrala tri najbolja rada. Prvu nagradu dobila je Esma Agić (IIId), drugu Berina Musić (IIIb), i treću nagradu Lejla Mušinbegović (IVd).

Nakon dodijeljenih nagrada profesorima, odgajateljima i učenicima obratio se direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. dr. Mensur Malkić, koji se u svom obraćanju zahvalio profesorima i profesoricama, odgajateljima i odgajateljicama te razrednim starješinama koji su zaslužni za uspjeh svojih učenika. Zahvalio se i Komisiji za obilježavanje Dana škole, tj. profesorima mr. Dževadu Plehu, Hajrudinu Mešiću i profesorici Maidi Ćerimović. Direktor se posebno zahvalio učenicima i učenicama koji svojim uspjesima promoviraju i afirmiraju Medresu, ne samo u domovini nego i u svijetu, kazavši da je Medresa uvijek imala kvalitetne profesore i profesorice, ali i dobre i uspješne učenike i učenice. Čestitajući i jednima i drugima na uspjesima istakao je da su profesori i profesorice ponosni na svoje učenike i uputio je dovu Uzvišenom Allahu, dž.š., da budu uspješni i u Medresi, ali i u svom daljem obrazovanju te da im olakša iskušenja kroz koja budu prolazili.

Na kraju svečanosti učenice i učenici su izveli kulturno-zabavni program uz muzičku pratnju Damira Galijaševića

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+