Vijesti i aktuelnosti

Predramazansko savjetovanje za učenike IV razreda Medrese

Predramazansko savjetovanje za učenike IV razreda Medrese

U ponedjeljak, 28. marta 2022. godine u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese upriličeno je savjetovanje za učenike četvrtog razreda Gazi Husrev-begove medrese koji će ove godine, po rasporedu Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, obaviti ramazansku praksu u jednom od bosanskohercegovačkih džemata.

Predramazansko savjetovanje za učenike IV razreda Medrese

Nakon ašereta koje je proučio učenik Muhamed Selimović, učenicima se obratio dr. hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, poručivši im da budu čestiti i odgovorni prema preuzetom emanetu imameta, vaza i da'veta, da paze na čistoću i odijevanje, pravilno učenje Kurʼana (kiraet), na taʻdili erkan pri obavljanju namaza te da paze na svoje ponašanje, da čuvaju svoj obraz, čast i ugled Gazi Husrev-begove medrese.

Ispred Uprave za vjerske poslove Rijaseta učenicima se obratio Mensur-ef. Pašalić, voditelj odjela za džemat i imamet.

Predramazansko savjetovanje za učenike IV razreda Medrese

Savjetovanje je završeno podjelom rješenja učenicima s rasporedom medžlisa i džemata u kojima će učenici obaviti ovogodišnju ramazansku praksu. Rješenja im je uručio odgajatelj Edib Kafadar, a pojašnjenje Uputstva o obavljanju ramazanske prakse Uprave za vjerske poslove dao im je mr. Dževad Pleh, pomoćnik direktora za internat.

Svim učenicima uručena je knjiga „Ramazanski vazovi iz Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu“ koju mogu koristiti u pripremanju vazova jer su, uz pravilno i lijepo učenje Kur'ana, vazovi nezaobilazni dio ramazanskih ibadeta. Učenicima je ove knjige donirao Gazi Husrev-begov vakuf na čelu sa mutevelijom gosp. Mustafom Vatrenjakom, na čemu se srdačno zahvaljujemo.

Softama koji će ovog ramazana obavljati praksu želimo da što lakše ispune preuzeti emanet.

Ramazan-i šerif mubarek olsun!

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+