Vijesti i aktuelnosti

Maturalni dan srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Maturalni dan srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

U srijedu, 15. juna 2022. godine održan je “Maturalni dan” za maturante i maturantice koji su postigli odličan uspjeh u učenju i vladanju, te učenike i učenice generacije medresa i gimnazija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Maturalni dan počeo je prijemom na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu gdje se maturantima i maturanticama obratio prodekan za nastavu Fakulteta islamskih nauka.  

Nakon podne-namaza u Begovoj džamiji, upriličen je Svečani program promocije maturanata i dodjela nagrada učenicima generacije u školskoj 2021/2022. godini. 

Maturalni dan srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Program je počeo odlomkom iz Kur´ana koji je proučio hafiz Muhamed Čirak, maturant Behram-begove medrese.   

Nakon pozdravne riječi koju je prisutnima uputila voditeljica Amina Kahriman, maturantima i maturanticama, učenicima i učenicama generacije, njihovim razrednicima i odgajateljima, te direktorima medresa i gimnazija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obratio se prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta koji je kazao kako je ovo najradosniji dan, ne samo za maturante i maturantice, njihove porodice, nego i za Islamsku zajednicu i cjelinu, za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu. Vaši rezultati zapravo su najznačajnije čime se i mi u Islamskoj zajednici ponosimo. Ova sala je danas prepuna mladosti, pameti, ljepote, svečanosti. Ovo je najbolji osnov, u Islamskoj zajednici, Bošnjacima i Bosni i Hercegovini za našu budućnost – istaknuo je direktor Hodžić. 

Maturalni dan srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Ovogodišnji učenici i učenice generacije medresa i gimnazija su: Mustafa Sinanović i Fatima Huseinspahić (Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu), Amsal Avdihodžić i Lejla Dorić (Behram-begova medresa u Tuzli), Ibrahim Adilović i Ajla Turčinović (Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku), Haris Veladžić i Sumeja Mujakić (Medresa „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu), Naser Šabić i Ajša Herceglija (Medresa „Osman-ef. Redžović“ u Visokom), Jusuf Mičijević i Sara Sarajlić (Karađoz-begova medresa u Mostaru), Emir Zukorlić i Dina Izeti (Medresa „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru), Fatih Žgalj i Amna Fejzić - Prva Bošnjačka gimnazija u Sarajevu, Ajna Korajlić - Islamska gimnazija „Dr. Ahmed Smajlović“ u Zagrebu. 

Priznanja učenicima i učenicama generacije uručio je zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevaković. 

Maturalni dan srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

On je čestitao učenicima na uspjehu, naglasivši da su lijep odgoj i obrazovanje, koji su učenici postigli, najljepši ukras ovoga svijeta. Dragi profesori i vaspitači, proizveli ste čitavu generaciju izvanrednih ljudi. Učinili ste nešto doista veličanstveno. Odgojiti čovjeka, razviti njegovu svijest i pružiti mu kvalitetno i korisno znanje spada u sam vrh dobročinstva. Prema tome, šta god da upišete, svojim učenjem i proširivanjem vidika ćete se približavati Bogu, sebe usavršavati i ići prema vrhuncima. Važno je da imate dobru i iskrenu namjeru i da čitavog života budete u funkciji dobra, da ostanete vjerni putu kojim ste do sada išli i da postupate po znanju koje ste stekli, i koje ćete steći – kazao je dr. Ljevaković. 

U ime ovogodišnje generacije maturanata i maturantica poruku je uputio hfz. Mustafa Sinanović, učenik generacije Gazi Husrev-begove medrese koji je, između ostalog, poručio da bez obzira iz kojeg mjesta, drage nam domovine, dolazili, danas svjedočimo bogatstvu kojeg rijetko ko može osjetiti, a to je da svi mi, svršenici medresa i gimnazija, iako ne poznavali jedni druge, osjećamo uzajamnu povezanost, empatiju i koheziju jednih spram drugih, lišene bilo kakvog utilitarizma, koja je rezultat našeg vezivanja za nematerijalne vrijednosti, vrijednosti vjere, znanja i tradicije, natjecanja u dobru i svemu plemenitom, s težnjom da budemo od onih za koje Kur'an kaže: oni se neće ničega bojati i ni za čim neće tugovati.  

Ovu priliku koristim da se u ime svih nas zahvalim našim roditeljima, ali i svima drugim koji su bili uzroci da krenemo stazama znanja i mudrosti, držeći pero u ruci, zatim i onima koji su nas podučili kako to pero koristiti, ali i onima koji nam otkrivaju skrivene tajne koje pero i hartiju kriju – kazao je u svom obraćanju hfz. Mustafa Sinanović. 

Maturalni dan srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Svečani program završen je dovom koju je proučio hfz. Adnan-ef. Dupljak, direktor Gazi Isa-begove medrese u Novom Pazaru. 

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+