Vijesti i aktuelnosti

U posjeti Hadži-hafizu Ismet-ef. Spahiću

Hifz položio Muhamed Selimović
U posjeti Hadži-hafizu Ismet-ef. Spahiću

Piše: mr. Dževad Pleh

Danas smo, direktor Gazi Husrev-begove medrese dr. hfz. Mensur Malkić i ja, posjetili svog profesora i razrednika Hadži-hafiza Ismet-ef. Spahića u njegovoj kući.

Nakon toplog prijema i selama, te Hadži-hafizovog raspitivanja o porodici i zdravlju bližnjih, Direktor je uručio Hadži-hafizu svoju tek izašlu knjigu hutbi “Lijepa riječ” kojoj je Hadži –hafiz bio urednik. Hadži-hafiz se toplo zahvalio Direktoru i poželio mu još puno uspjeha na ovom polju.

Pored razgovora o Knjizi, Hafiz se raspitivao o Medresi, o profesorima i ostalim zaposlenicima nakon čega je dobio odgovor da upravo dolazimo sa velikog odmora u Medresi i da su mnogi profesori i profesorice mahsuz poselamili. Nakon ovih riječi kod Hafiza su zaiskrile suze u očima.

Direktor je iskoristio priliku da upozna Hafiza o našem novom velikom projektu adaptacije, dogradnje i rekonstrukcije zgrade ženskog odjeljenja Medrese u ulici Hamdije Kreševljakovića i načinu na koji smo organizovali nastavu i internatski život u Medresi, odnosno da smo uz pomoć Rijaseta IZ obnovili i prilagodili jednu zgradu u kompleksu Gazzaz za potrebe internata gdje su smješteni naši učenici, a da su na njihovo mjesto u muškom internatu kod Begove džamije doselile učenice sa Drvenije.

Hafiz je bio vidno uzbuđen i radostan što čuje ovakve vijesti znajući da je adaptacija zgrada ženskog odjeljenja medrese naša nasušna potreba već duži niz godina. Pored navedenog, kroz razgovor se doticalo i prisjećalo nekih velikih alima i muderisa u Medresi kao što su rahmetli profesori Rešid Bilalić, Munir Ahmetspahić i drugi.  Hafiz nije propustio da istakne kako su stere generacije profesora posvećeno čuvale emanet i prenijele ga na mlađe koji su ih naslijedili i da se svakako nada da će i oni učiniti isto.

Na kraju nam je Hadži-hafiz, dugogodišnji profesor kira’eta i imameta u Medresi, jedno vrijeme V.D. direktora i predsjednik Školskog odbora u Medresi poželio puno zdravlja i uspjeha u radu sa učenicima i učenicama na putu njihovog najboljeg odgoja i obrazovanja.

Na polasku Hafiz je ustao, ispratio nas do avlije, zahvalio se na posjeti i uputio hair dovu.

Molimo Allaha dž.š. da našeg Hadži-hafiza nagradi za hizmet koji je činio Medresi.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+