Događaji

U srijedu, 08. januara 2020. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese bit će upriličena Svečana akademija povodom Dana škole Gazi Husrev-begove medrese koja će napuniti 483 godinu svoga postojanja i kontinuiranog rada.

Dan škole 2020. godine

U srijedu, 08. januara 2020. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese bit će upriličena Svečana akademija povodom Dana škole Gazi Husrev-begove medrese koja će napuniti 483 godinu svoga postojanja i kontinuiranog rada. Iz godine u godinu, Medresa u svečarskom ozračju obilježava dan (08.01.1537) kada je veliki Gazi Husrev-beg stavio pečat na čuvenu Vakufnamu i tako u amanet ostavio hajr koji traje već skoro pet stoljeća.

Veliki Gazi Husrev-beg je u Vakufnami izložio i viziju o ljudima koji će biti dijelom škole koju osniva te da će pojedinci tu privrženost potvrđivati tokom čitavog njihovog života. Svojim imenom, radom i djelima, oni potvrđuju vrijednost Medrese, obavezu uzoritosti i doprinos dobrobiti društva u kojem djeluju.

08. januar je dan kada je mudri Gazi Husrev-beg 1537. godine utemeljio ovu školu. Ovaj datum nas obavezuje da se prisjetimo našeg velikog vakifa i dobrotvora zbog trajnog dobra koje nam je, iz plemenitosti svoje, na dar i u amanet ostavio. Danas njegovu medresu pohađa 486 učenika i učenica, od toga tri hafiza i tri hafize Kurʼana. Protekle godine, učenici i učenice Medrese postigli su zapažene rezultate na raznim takmičenjima.

hfz. dr. Mensur Malkić, direktor

Dan škole 2019.

Nastavničko vijeće je na sjednici održanoj 06. decembra 2018. godine odlučilo da ovogodišnji laureati, zaslužni svršenici Medrese, koji su svojim radom, načinom života i društvenim djelovanjem doprinijeli i još uvijek doprinose afirmaciji Gazi Husrev-begove medrese budu Džemal Salihspahić, nekadašnji direktor Gazi Husrev-begove medrese i prof. dr. Fahiri Fejzić-Čengić, redovnoj profesorici na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Plakete laureatima je uručio direktor naše škole hfz. mr. Mensur Malkić.

Kontaktirajte nas u vezi najave ovog događaja

2020-1-8 10:00 2020-5-8 13:00 UTC+1 Dan škole 2020. godine U srijedu, 08. januara 2020. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese bit će upriličena Svečana akademija povodom Dana škole Gazi Husrev-begove medrese koja će napuniti 483 godinu svoga postojanja i kontinuiranog rada. Sarači 49, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Dodaj u kalendar
You already has been joined the event.
×
Thank you! You joined the event.
×