Najčešća pitanja i odgovori

Radi bržeg i lakšeg pristupa informacijama izdvojili smo najčešća pitanja i odgovore

Najčešća pitanja i odgovori

Informacije o upisu u medrese Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a time svakako i JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, objavljuju se sredinom mjeseca maja. Sve informacije o kriterijima upisa i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na medresasa.edu.ba/upis.

Kandidati koji su hafizi, učenici generacije, kao i kandidati koji su ostvarili odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta i primjerno vladanje u posljednja četiri razreda osnovne škole biće primljeni bez polaganja prijemnog ispita. Kandidati za upis bez polaganja prijemnog ispita dostavljaju odgovarajuću dokumentaciju.

Medresa je škola internatskog tipa i, u pravilu, svi učenici borave u internatu. Postoje i (opravdani) izuzeci, a za više informacija potrebno je obratiti se razredniku i odgajatelju. Konačno rješenje i odluku o ovom pitanju daje upravnik, tj. pomoćnik direktora za internat.

Boravak u internatu JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, računajući sve usluge i privilegije, na mjesečnom nivou iznosi 190,00 KM. JU Gazi Husrev-begova medresa pruža solidne prostorne i tehničke uvjete za udobno stanovanje, pohađanje nastave, rekreaciju i učenje. Četverokrevetne sobe sa pratećim mobilijarom, mokra čvorišta, abdesthane i kupatila, vešeraj, dnevni boravak sa TV prijemnikom, mesdžidom i internet centrom, kuhinjom i resetoranom služe stanovanju učenika, dok su učionice, kabineti fizike i matematike, hemije i biologije, informatike i stranih jezika, sportska sala i teretana, amfiteatar, čitaonica i školska biblioteka sa 14.000 naslova, u funkciji nastave i vannastavnih aktivnosti učenika i učenica Medrese. Kabineti hemije i fizike pored standardne opreme predviđene za ove predmete raspolažu i tzv. pametnom tablom te opremom za multimedijalnu prezentaciju. Za rekreativne svrhe na raspolaganju su i sportski tereni na medresinom imanju na Jarčedolima iznad Bistrika.

Da. JU Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu je jedina koju je moguće pohađati vanredno. Više o uslovima upisa i drugim detaljima možete potražiti slanjem upita na email adresu sekretar@medresasa.edu.ba.

Niste pronašli odgovor? Kontaktirajte nas...