Debatni klub „Ad Factum“

Prepoznavši važnost debate u Gazi Husrev-begovoj medresi je 2009. osnovan debatni klub „Ad Factum“ koji je u kratkom periodu postao jedan od najuspješnih klubova debate u Bosni i Hercegovini i prepoznatljiv brend Gazi Husrev-begove medrese.
Debatni klub "Ad Factum"

O Debatnom klubu

Prepoznavši važnost debate u Gazi Husrev-begovoj medresi je 2009. godine osnovan debatni klub „Ad Factum“ koji je u kratkom periodu postao jedan od najuspješnih klubova debate u Bosni i Hercegovini i prepoznatljiv brend Medrese.

Članovi kluba savladavajući debatne tehnike i formate postaju prepoznatljivi po svojim javnim nastupima, jasnim i preciznim govorima što im omogućava lakše pozicioniranje u društvu i izgradnji uspješne karijere.

Mirzet Hamzić i Edin Balta, voditelji Debatnog kluba

Voditelji Debatnog kluba

Voditelji Debatnog kluba “Ad Factum” u JU Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu su Mirzet Hamzić i Edin Balta, nastavnici Bosanskog jezika i književnosti.

Mirzet Hamzić je završio  Filozofski fakultet, profesor je jugoslovenskih književnosti i srpskohrvatskog / hrvatskosrpskog jezika (novembar 1988. ozvaničeno juli 1989. Novi Sad). Učestvuje u vannastavnim aktivnostima (Dramska sekcija i Klub knjige). Zaposlen u JU Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu od 01.10.1996. godine. Ima pojačan interes za književnost i kulturološku realnost u čemu ima, djelimičnog, udjela i izvan Škole.

Edin Balta je nastavnik Bosanskog jezika i književnosti u JU Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Voditelji Debatnog kluba
Debatni klub "Ad Factum"

"Ad Factum"

Jedne prilike Nelson Mendela je rekao:

„Dobar vođa učestvovat će iskreno i temeljito u raspravi sa spoznajom da na kraju i on i druga strana moraju biti bliži jedni drugima i izaći jači. Tu spoznaju nemaju oni koji su oholi, površni i neupućeni.“

Od davnina su najveći ugled u narodima imali oni koji su znali lijepo pričati. Kroz historiju je govorništvo bilo na cijeni jer to umijeće je oratorima dalo sposobnost da okupe mase, drže im pažnju, motiviraju ih na određene postupke.

U antičkom periodu retorika je bila temelj obrazovanja, Aristotel svoje djelo tako naslovljava, Gorgija osniva prvu školu govorništva, Sokrat tvrdi da se do istine dolazi kroz pitanja i odgovore, a ko nije čuo za Cicerona i njegove vještine propustio je važan dio opće naobrazbe.

Sokrat kaže:

„Govori pa ću te vidjeti!“.

Svima je dobro poznata naša narodna mudrost da lijepa riječ i gvozdena vrata otvara a navedimo još samo jedan detalj o tome kako se bira najvažniji čovjek današnjice: kandidati za američkog predsjednika u finišu kampanje imaju debatu koja najčešće presudi ko će biti predsjednik SAD-a.

Debatni klub "Ad Factum"

U društvima koja prolaze kroz tranziciju pojam debata se prevodi kao svađa iako ona po definiciji predstavlja argumentovanu raspravu o određenoj temi s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja.

Debatni klub "Ad Factum"

Debati se u savremenim društvima pridaje ogroman značaj iz više razloga. Na mnogim svjetskim fakultetima postoje odsjeci koji su utemeljeni na debati i govorništvu.

Debatni klub "Ad Factum"

Mnoga izgrađena društva ulažu ogromna sredstva za debatne aktivnosti kako bi pronašli i razvijali liderske osobine mladih. Tome u prilog ide činjenica da vrlo često na svjetskim debatnim takmičenjima u pratnji debatanata budu ministri obrazovanja i ambasadori. Među debatantima se traže budući lideri tj. oni koji će preuzeti poluge vlasti i povesti društva u prosperitet.

Debatni klub "Ad Factum"

Prepoznavši važnost debate u Gazi Husrev-begovoj medresi je 2009. osnovan debatni klub „Ad Factum“ koji je u kratkom periodu postao jedan od najuspješnih klubova debate u BiH i prepoznatljiv brend Medrese.

Debatni klub "Ad Factum"

Članovi kluba savladavajući debatne tehnike i formate postaju prepoznatljivi po svojim javnim nastupima, jasnim i preciznim govorima što im omogućava lakše pozicioniranje u društvu i izgradnji uspješne karijere.

Neki od benefita debate su:

  • Izgradnja samopouzdanja kod govornika,
  • Ovladavanje retoričkim vještinama,
  • Sputavanje straha od javnog nastupa,
  • Logičko razmišljanje i zaključivanje,
  • Bogaćenje vokabulara,
  • Razvijanje empatije prema drugom i drugačijem,
  • Timski rad,
  • Umijeće slušanja,
  • Rješavanje problema,
  • Razvoj liderskih kompetencija…

Upiši Medresu

Medresa je uvijek privlačila veliku pažnju naših osnovaca i njihovih roditelja za nastavak svog školovanja upravo u ovoj školi.