Nastavno osoblje

Nastavnici i odgajatelji Gazi Husrev-begove medrese biraju se po strogom kriteriju koji je u temeljnom dokumentu (vakufnami) propisao lično Gazi Husrev-beg, a uključuje, pored drugih kompetencija, stručnost, pedagoško iskustvo i ljudske kvalitete.
Mirzet Hamzić

Mirzet Hamzić

Nastavnik Bosanskog jezika i književnosti u JU Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu
  • Nastavnik Bosanskog jezika i književnosti
  • Voditelj Dramske sekcije
  • Voditelj Kluba knjige

Završio je Filozofski fakultet, profesor je jugoslovenskih književnosti i srpskohrvatskog / hrvatskosrpskog jezika (novembar 1988. ozvaničeno juli 1989. Novi Sad). Učestvuje u vannastavnim aktivnostima (Dramska sekcija i Klub knjige). Zaposlen u JU Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu od 01.10.1996. godine. Ima pojačan interes za književnost i kulturološku realnost u čemu ima, djelimičnog, udjela i izvan Škole.

Bio je urednik u izdavačkim kućama “Monos” Gračanica, „BosniaARS“ Tuzla, “On time”, “Sedam” i “Dobra knjiga” Sarajevo. Urednik godine za Bosnu i Hercegovinu u 2011. godini.

Publikovao je knjige “Samo krv ratnika je za slavu i pamćenje”, 1995. godine, “Zvornik od izbora do Dejtona”, 1998., “Književni termini – rječnik”, 2001. “Društveno-etički pojmovnik” (koautorstvo s Mustafom Spahićem), 2007. “Školski rječnik književnih termina”, 2007., „Književni leksikon“, 2009. godine. Koautor je više knjiga i brošura, urednik ili priređivač, pisac predgovora i recenzija, prikaza i drugih književnih tekstova, od kojih je veliki broj printan u listovima „Ljiljan“, „Preporod“, „Most“, „Život“, „Pisac“, „Adresa“, „Polja“, „Album“…