Sekcije

Važan segment odgoja i obrazovanja u JU Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu čini učešće učenika i učenica u radu brojnih sekcija koje vode nastavnici pojedinih predmeta kao što su recitatorska, debatna, dramska, sekcija matematike, fizike, hemije, historije, zatim horska, novinarska, sportske sekcije...
Halim Husić

Dodatna afirmacija učenika

Dodatna afirmacija JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i njenih učenika postiže se kroz brojna takmičenja i debatne smotre na različitim nivoima gdje se često dostignu zavidni rezultati.

Društveni život učenika i učenica medrese odvija se kroz organizirano predstavničko tjelo Udruženje učenika “Gazi Husrev-beg“ koje pokreće i koordinira brojne kulturne, društvene, humanitarne i edukativne sadržaje.

Gostovanja brojnih značajnih ličnosti u okviru redovne tribine Udruženja učenika „Susreti sa…“, tradicionalno kviz takmičenje na nivou Medrese, učešće u aktivnostima Mreže učenika srednjoškolske omladine Kantona Sarajevo, samo su neki od sadržaja rada Udruženja učenika medrese.

Halim Husić, pomoćnik direktora za nastavu

Vannastavne aktivnosti i sekcije

Foto: Ilustracija

U šestoj deceniji prošlog stoljeća u okviru odgojno-obrazovnog procesa Gazi Husrev-begove medrese začeti su temelji aktivnosti koje će na prelazu dvaju stoljeća, sa već afirmiranim planom rada i rezultatima djelovanja, predstavljati poseban skup vannastavnih aktivnosti u ovoj srednjoškolskoj ustanovi. Vizionari i promotori ovih aktivnosti osnovali su 1965. godine Đačko udruženje „Gazi Husrev-beg“ s ciljem da đaci Medrese putem ovog udruženja rješavaju svoje probleme i organiziraju vannastavne aktivnosti i sadržaje.

Najznačajnije od tih aktivnosti koje su pokrenuli, a koje su izrasle, razvile se i uveliko postale prepoznatljive po rezultatima su, one vezane za hifz Kur'ana, za javno izvođenje ilahija i kasida i za pridobijanje većeg broja čitalaca i širu distribuciju lista Zemzem.

Ove aktivnosti su doživjele uspon i svojevrsni procvat neposredno nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i nakon reorganizacije i „modernizacije“ nastavnog plana i programa Medrese i prerasle u respektabilne sekcije: sekciju hifza, horsku sekciju (Hor Gazi Husrev-begove medrese) i sekciju lista Zemzem.

Vannastavne aktivnosti, danas, predstavljaju bitan segment ukupnog odgojno-obrazovnog procesa u Gazi Husrev-begovoj medresi. Te aktivnosti uglavnom su vezane za redovni, jedno/dvočasovni, sedmični rad raznovrsnih sekcija pomoću kojih učenici i učenice, izražavajući svoje afinitete ili ljubav spram određenog nastavnog predmeta, na kvalitetno osmišljen način unaprjeđuju i usavršavaju svoja znanja i vještine. Više decenija u Medresi su aktivne sljedeće sekcije:

  • Sekcija historije i geografije
  • Sekcija matematike i fizike
  • Sekcija hemije i biologije
  • Rkološka sekcija
  • Debatni klub “Ad Factum”
  • Sportska sekcije
  • Klub čitalaca
  • Tribina “Susreti sa…”
  • Sekcija kaligrafije…

Izdvojeno

Predstavljamo vam novi broj lista učenika Gazi Husrev-begove medrese “Zemzem” (br. 211, april 2021.).

PREUZIMANJE

Poslušajte emisiju “Moja medresa” koju na radiju BIR uređuju učenici i učenice JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

PREUZIMANJE

Pogledajte nastup horske sekcije JU Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu na koncertu ilahija i kasida koji je održan u Bugojnu 21. oktobra 2017. godine.

PREGLED