Vijesti i aktuelnosti

Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovoj medresi obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Zastava Bosne i Hercegovine

U srijedu, 20. novembra 2019. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese, održana je svečana akademija u povodu obilježavanja 25. novembra – Dan(a) državnosti Bosne i Hercegovine.

Na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a) koje je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne Republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Zasjedanje ZAVNOBiH-a, kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici Srba, Hrvata, Muslimana i nacionalnih manjina, definisalo je BiH kao jedinstvenu i nedjeljivu državu u kojoj će svi narodi imati ista prava, odnosno da BiH neće biti “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska”, zbratimljena zajednica svih njenih naroda.

Danas se ovaj datum obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine koja je Ustavom (Aneks 4 Daytonskog sporazuma) definisana kao država koja nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu, sa postojećim međunarodno priznatim granicama i kao članica Ujedinjenih naroda.

Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovoj medresi obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovoj medresi obilježen 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

O značaju 25. novembra – Dan(a) državnosti Bosne i Hercegovine prisutnima je govorio prof. dr. Ivo Komišić koji je na prvim demokratskim izborima u BiH 1990. godine sudjelovao u izboru za člana Predsjedništva BiH, kao kandidat Socijaldemokratske partije (SKBiH-SDP). Početkom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992. godine privremeno je radio u Ministarstvu obrane kao dobrovoljac. Blokada grada Sarajeva zatiče ga u rodnom Kiseljaku gdje se priključio radu humanitarne organizacije „Caritas“. Nakon raspada Predsjedništva RBiH početkom novembra 1993. godine, temeljem izbornih rezultata iz 1990. godine, Ivo Komšić, postaje član ratnog Predsjedništva RBiH. Dr. Komšić je sudjelovao u gotovo svim mirovnim pregovorima o BiH. U razdoblju od 2000. do 2002. godine bio je na funkciji predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Od 2006. godine do 2008. godine bio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Od 27. marta 2013. godine na temelju odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva obnašao je funkciju gradonačelnika Grada Sarajeva. (U martu 2013. godine Ivo Komšić je izabran za gradonačelnika Grada Sarajeva.)

Na temelju bogatog političkog iskustva profesor Komšić je govorio o važnosti države za svakog pojedinca i narod ali i stalnoj potrebi izgradnje svijesti kod građana o pripadnosti državi Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina  je zajednica svih naroda koji u njoj žive i svi pokušaji u prošlosti da je prisvoji jedan narod ili država su propali, kazao je dr. Komšić.

Svečanoj akademiji su, pored učenica i učenika, prisustvovali direktor hfz. dr. Mensur Malkić, pomoćnici direktora, te  profesori i odgajatelji naše škole.

Nakon predavanja, članovi literarno-recitatorske sekcije naše škole izveli su prigodan program.

Koristimo priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine, u domovini i svijetu, čestitamo 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+