Vijesti i aktuelnosti

Terenska nastava za učenike izborne grupe Historija-Geografija

U subotu, 26.03.2016. godine učenici izborne grupe Historija-Geografija predvođeni profesorom Hajrudinom Mešićem i profesoricom Selmom Čerimagić održali su jednodnevnu terensku nastavu u gradovima sjeverne Bosne. Terenska nastava održana je u Lukavcu, Tuzli i Gradačcu.

Putujući kroz Vogošću, Olovo, Kladanj, Živinice te u povratku kroz Maglaj, Modriču, Doboj i Zenicu učenici su zahvaljujući predavanjima svojih profesora saznavali najvažnije historijske i geografske podatke o tim gradovima.

Tokom boravka u Lukavcu obišli su industrijsku zonu i jezero Modrac, a nakon doručka i kratkog odmora na plaži jezera slijedila je posjeta Tuzli. U Tuzli su posjetili Trg kralja Tvrtka I Kotromanića, Kapiju, na kojoj su se Fatihom prisjetili onih koji su tu stradali, Panonsko jezero te Behram-begovu medresu.

Nakon Tuzle uslijedila je posjeta Gradačcu, gdje su učenici prvo posjetili mjesto održavanja bitke u kojoj je uništen oklopni voz, a o samoj bici čas historije održao je jedan od komandanata i učesnika te bitke. Domaćini učenicima u Gradačcu bili su profesor Muhamed Mehanović i Hajrudin Mehanović, koji je učenike počastio ručkom. Zajedno sa svojim profesorima učenici su obišli kulu i džamiju Husein-kapetana Gradaščevića, o kojima su saznali mnogo novih podataka. Nakon posjete Gradačcu uslijedio je povratak u Sarajevo. Učenici su izrazili zadovoljstvo zbog ovakvog vida održavanja nastave.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+