Vijesti i aktuelnosti

Dani aktivizma učenika Gazi Husrev-begove medrese

Piše: Emina Mekić
Foto: Nermin Dedukić

U četvrtak, 19. aprila 2012. godine, u Gazi Husrev-begovoj medresi upriličen je program pod nazivom “Dani aktivizma učenika Gazi Husrev-begove medrese”, kojem su prisustvovali učenici brojnih srednjih škola Kantona Sarajevo, među kojima su:

  • Prva bošnjačka gimnazija,
  • Prva gimnazija, Četvrta gimnazija,
  • Peta gimnazija,
  • Srednjoškolski centar Hadžići,
  • Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju,
  • Srednja elektrotehnička škola,
  • Srednja tehnička škola grafičke tehnologije,
  • Srednja škola za saobraćaj i komunikacije,
  • Srednja škola za saobraćaj,
  • Srednja ekonomska škola,
  • Srednja muzička škola,
  • Srednja građevinsko-geodetska škola,
  • Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti,
  • predstavnici mreže Vijeća učenika Kantona Sarajevo,
  • ali i učenici medresa: Behram-begove u Tuzli, Elči Ibrahim-pašine u Travniku, te medrese Osman ef. Redžović u Visokom.

Ovaj projekat za cilj je imao predstavljanje aktivnosti učenika Gazi Husrev-begove medrese, učenicima ostalih srednjih škola, kao i upoznati ih sa njenim istinskim tokovima.

Nakon ručka, počeo je oficijelni dio programa u amfiteatru Medrese. Poslije uvodnog ašereta, hor je, uz pratnju orkestra, izveo himnu Medrese “Naš emire Husrev-beže”. Program je počeo kazivanjem o Husrev-begu, a nastavio prezentacijom historijata naše škole, što je trebalo da pobliže upozna prisutne sa našom školom. Uslijedio je glavni dio – počelo je predstavljanje aktivizma učenika naše škole, od prvih značajnih aktivnosti – osnivanje udruženja “Gazi Husrev-beg” 1965., te pokretanje lista “Zemzem”, lista učenika Gazi Husrev-begove medrese 1968. godine., do nedavno realiziranih i aktuelnih aktivnosti.

Omer Sarajlić se , kao predstavnik udruženja „Gazi Husrev-beg“, predstavio prvi, govoreći učenicima i učenicama o ovom udruženju, njegovom nastanku, trajanju, funkciji i djelovanju, te njegovim mnogobrojnim uspješnim aktivnostima.

Haris Magrdžija, glavni urednik „Zemzema“, predstavio je naš list, ponosno ističući činjenicu da je prošlog mjeseca izdat 175. broj, tj. da ovaj plod aktivizma učenika opstoji već 45 godina, kvalitetom ništa lošiji i duhom nimalo posustalih učenika. Nakon historijata „Zemzema“ i pominjanja najznačajnijih imena za ovaj list, kao i velikih promjena u njegovom radu među kojima je i činjenica da je ove godine nastavljeno tehničko uređivanje „Zemzema“ od strane učenika, istakao je i posebno važne aktivnosti ove godine: održane dvije Konferencije redakcija listova učenika medesa u BiH, čiji su temelji postavljeni realizacijim ideje učenika naše škole, koja je, nakon mnogo godina, bez prisutnosti ikakvih negativnih elemenata, u čistom saradničkom i prijateljskom duhu, ujedinila sve medrese u BiH, sada već možemo reći, uspješno. Pomenuo je i pokrenuti projekat Digitalizacija „Zemzema“, uz nadu da će brzo biti priveden kraju.

Pošto zadnjih godina, emisija naše škole na radiju Bir, “Moja medresa”, ima značajnu ulogu u informisanju o dešavanjima i aktivnostima u Medresi, ovogodišnja urednica Amina Skejić, predstavila je i ovaj vid aktivizma učenika.

Program su osvježili učenici recitalima i muzičkom numerom.

Na kraju, zahvaljeno je Upravi Gazi Husrev-begove medrese, na čelu sa direktorom Zijadom ef. Ljevakovićem, za podršku koju su učenici dobili pri realizaciji ovih, ali i svih prethodnih projekata. Zbog direktorove spriječenosti da prisustvuje programu, poklon Nastavničkom vijeću u znak zahvalnosti učenika primio je profesor Dževad Pleh, a uručeni su i primjerci „Zemzema“ predstavnicima svih prisutnih škola, uz veliku zahvalnost zbog prisustvovanja.

Po reakcijama prisutnih, dalo se primjetiti da smo u najljepšem svjetlu predstavili našu školu i aktivnosti njenih učenika, i nadamo se da će pomenute uspješne aktivnosti poslužiti kao pozitivan primjer ostalim školama, budući da je ovo aspekt naše škole koji je uspješno postigao svoj cilj, bar što se tiče ove školske godine.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+