Vijesti i aktuelnosti

Prof. dr. John L. Esposito posjetio Gazi Husrev-begovu medresu

Piše: Nermin Dedukić

U srijedu, 19. septembra 2012. godine, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu posjetio je jedan od najčitanijih i najuticajnijih islamologa današnjice, prof. dr. John L. Esposito.

Zvaničnim protkolom posjete prof. dr. John L. Esposito, inače profesor na Goergtown univerzitetu u SAD-u, stigao je u Gazi Husrev-begovu medresu u jutranjim satima, te se nakon toplog dočeka od strane Uprave škole, uputio u amfitetatar Gazi Husrev-begove medrese, koji je u tom trenutku bio centar svih dešavanja u medresi.

Nakon uvodnog obraćanje direktora Gazi Husrev-begove medrese, Zijada-ef. Ljevakovića, prof. dr. John L. Esposito u izuzetno lijepoj i prijateljskoj atmosferi održao je jednosatno predavanje na temu „Budućnost zapadno-muslimanskih odnosa.“

Nakon predavanja uslijedilo je nekoliko pitanja od strane učenika Gazi Husrev-begove medrese, na koja je naš gost sa zadovoljstvom odgovarao. On je, također, izdvojio dio  dragocjenog vremena i pristao dati intervju za list učenika Gazi-Husrev begove medrese „Zemzem“ koji će biti objavljen u narednom broju.

Nakon predaha u musafirhani Gazi Husrev-begove medrese prof. dr. John L. Esposito je napustio Medresu te se uputio na drugu ranijim protokolom utvrđenu lokaciju.

 

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+