Vijesti i aktuelnosti

Svršenici Gazi Husrev-begove medrese izveli edukativnu ekskurziju u Tursku

Piše: Mirzet Hamzić, prof.

U periodu od 05.5. do 12.5.2013. godine maturanti Gazi Husrev-begove medrese izveli edukativnu ekskurziju u Tursku. U navedenom vremenu posjetili su Istambul sa jednodnevnim izletom u Bursu i posjetom Edirnama.

Polazak iz Sarajeva bio je u nedjelju 05.5.2013. godine u 17:00 sati i kroz Srbiju i Bugarsku stigli u Istanbul, u ponedjeljak, oko 17 sati.

U utorak je organizirano razgledanje grada upratnji stručnog vodiča: Plava džamija, Ataturkov most, Kapali čaršija…

U srijedu je, preko Bosforskog mosta, organiziran prelazak u Malu Aziju, posjeta vidikovcu Čamlidža, posjeta djelu grada Ejup, razgledanje džamije, turbeta i posjeta mezarju gdje je pokopan Husein kapetan Gradaščević, te posjeta turbetu Mehmed-paše Sokolovića. Fakultativna vožnja brodom po Bosforu. Posjeta Top-kapi Saraju i Aja Sofiji.

U četvrtak je organiziran jednodnevni izlet u Bursu dok je petak bio slobodan što je iskorišteno za šoping. U jutarnjim satima krenuli smo nazad sa planiranom pauzom u Edirnama što je iskorišteno za podne-namaz i dvosatno razgledanje grada.

U večernjim satima stigli smo na bugarsku granicu a tokom noći prešli Srbiju.

U jutarnjim satima u nedjelju stigli smo u Sarajevo.

Zahvaljujemo se ljudima iz firme s kojom je sklopljen ugovor za ekskurziju, PPUD Karupović iz Travnika, koji su učinili sve da se ugodno osjećamo kao i Ministarstvu turizma Republike Turske koje nam je omogućilo besplatne posjete Top-kapi Saraju i Aja Sofiji što je obogatilo naš ukupan doživljaj.

U pratnji učenika bili su profeori: Hrvačić hfz. Dževad, Ajla Germić, Lejla Fulurija, Benaris Šehić, Mirzet Hamzić i koordinator Hadžib Šišić.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+