Vijesti i aktuelnosti

477 godina Gazi Husrev-begove medrese

Već tradicionalno, prigodnim programom, obilježen je dan osnivanja najstarije odgojno-obrazovne ustanove sa kontinuiranim radom u Bosni i Hercegovini. Gazi Husrev-begova medresa utemeljena je 08.01.1537. godine od kada neprestano egzistira, ispunjavajući namjere njenog vakifa da se u njoj odgaja i obrazuje nadarena i čestita omladina.

Datum obilježavanja osnivanja medrese postao je tradicionalan u samoj školi, a iz godine u godinu, prerasta u nezaobilaznu činjenicu na širem prostoru.

Ove godine održane su dvije akademije; za učenike 07.01. i građanstvo, dan kasnije, 08.01.2014. godine.

Na akademiji za učenike, na neki način, rezimirana je protekla školska godina i nagrađeni su učenici koji su se istakli u svom radu. Te večeri podjeljeno je 170 nagrada; od primarnih za odličan uspjeh i primjerno vladanje do najrazličitijih vannastavnih aktivnosti – takmičenja u kiraetu, zapaženih rezultata na literalnim natječajima, debatnim, sportskim i drugim takmičenjma.

Istaknuti su i učenici koji su postigli rezultate na školskim takmičenjima upriličenim unutar medrese u povodu Dana škole.

U revijalnom dijelu akademije s učenicima se kroz pjesmu družila Amira Medunjanin.

Na dan osnivanja medrese organizirana je Svečana akademija za građanstvo na kojoj su uručena priznanja, zahvalnice i plakete za 2014. godinu.

Ispred ispred kolektiva Gazi Husrev-begove medrese priznanja su uručena hafizu Hamdiji Begiću, profesoru kiraeta i gospođi Habibi Gradišić, uposlenici u kuhinji Gazi Husrev-begove medrese. Zahvalnica je uručena gospodinu Miftari Faredinu osobi koja već dvije decenije velikodušno pomaže školovanje nadarenih učenika i učenica Medrese. Plakete svojim svršenicima koji su životom i radom doprinosili njenoj afirmaciji, dodjeljene su prof.dr. Adnanu Silajdžiću, redovnom profesoru na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu i gospodinu Ferhatu Šeti, nekadašnjem profesoru i direktoru Gazi Husrev-begove medrese i penzionisanom diplomati.

Obraćanja su imali direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad ljevaković i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović.

U programu upriličenom u povodu Dana škole učestvovali su: Amira Medunjanin, i hor Gazi Husrev-begove medrese uz instrumentalnu pratnju učenika: Lamija Kalajdžić, violon-čelo, Ramiz Zaketović i Džanin Džakmić, gitara.

Poseban poklon, na opće zadovoljstvo prisutnih, darovao je gost Akademije gospodin Ivica Šarić, prvak Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo, spontanim nastupom sa Amirom Medunjanin.

Program je propraćen u velikom broju medija u Bosni i Hercegovini.