Vijesti i aktuelnosti

Održani XV sportski susreti srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice

Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u BiH je u periodu od 02. – 04. maja 2014. godine organizovala i sprovela XV sportske susrete srednjoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova IZ-e. Ovogodišnje sportske susrete je ugostila “Elči Ibrahim-pašina medresa” u Travniku, a učešće je uzelo 9 ustanova, odnosno: “Gazi Husrev-begova medresa”  iz Sarajeva, medresa “Džemaludin Čaušević” iz Cazina, medresa “Osman ef. Redžović” iz Velikog Čajnog kod Visokog, “Behram-begova medresa” iz Tuzle, “Karađoz-begova medresa” iz Mostara, “Elči Ibrahim-pašina medresa” iz Travnika, “Prva Bošnjačka gimnazija” iz Sarajeva te medresa “Gazi Isa-beg” iz Novog Pazara i medresa “Mehmed Fatih” iz Podgorice, čime su i ovi susreti, 15. po redu dobili predznak internacionalni.

Učesnici ovogodišnjih susreta su se okupili u petak 02. maja u internatu “Elči Ibrahim-pašine medrese” u Travniku, gdje su svi bili i smješteni. Svečano otvaranje XV sportskih susreta održano je u subotu 03. maja,  u jutarnjim satima u krugu kasarne “Travnik”. Nakon intoniranja državne himne i proučenog odlomka iz Časnog Kur'ana, prisutnima se obratio direktor “Elči Ibrahim-pašine medrese” mr. Dževdet Šošić, koji je svim učesnicima poželio toplu dobrodošlicu u ime domaćina. Ispred organizatora prisutnima se obratio g. Seid ef. Eminović, koordinator ispred Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH, dok je čast da svečano proglasi otvorenim XV sportske susrete imao muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović. Nakon svečanog otvaranja susreta pristupilo se takmičenju u atletskim disciplinama.

Sveukupni pobjednik u atletici je bila “Behram-begova medresa” iz Tuzle sa 32 boda, ispred atletičara iz “Karađoz-begova medrese” iz Mostara (26,6 bodova) i “Elči Ibrahim-pašine medrese” iz Travnika (15,5 bodova).

Nakon atletike, pristupilo se grupnim takmičenjima u košarci i futsalu, a utakmice su igrane u salama OŠ “Travnik” i OŠ “Turbe”. Nakon utakmica po grupama u košarci, u polufinalu su postignuti sljedeći rezultati: “Prva Bošnjačka gimnazija” – “Behram-begova medresa” 29-13, te “Karađoz-begova medresa” – Medresa Gazi Isa-beg”  52-19. U finalnoj utakmici više znanja i vještine su pokazali košarkaši “Karađoz-begove medresa” iz Mostara koji su sa 63 – 47 slavili protiv ekipe “Prve Bošnjačke gimnazije”.

U futsalu, koji je ponovo bio najzanimljiviji, prvo mjesto su osvojili učenici “Behram-begove medrese” iz Tuzle, koji su u finalu bili bolji od malonogometaša “Gazi Husrev-begove medrese” iz Sarajeva sa visokih 7-0. Prethodno su u polufinalu postignuti sljedeći rezultati:  “Behram – begova medresa” Tuzla –  “Elči Ibrahim – pašina medresa”, Travnik 5-0 te “Karađoz-begova medresa”, Mostar –  “Gazi Husrev-begova medresa”, Sarajevo 1-2. U utakmici za treće mjesto ekipa “Karađoz-begove medrese” je minimalno sa 1-0 savladala ekipu domaćina susreta.

U prostorijama “Elči Ibrahim-pašine medrese” su održana takmičenja u šahu i stonom tenisu.

Polufinalne i finalne utakmice su odigrane u Sportskom centru “Sunce” na Vlašiću, nakon čega je održana ceremonija zatvaranja XV sportskih susreta na kojoj su uručene nagrade i pehari najboljima. Ceremoniji zatvaranja XV sportskih susreta je prisustvovao i novoizabrani muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, koji je svim učesnicima čestitao na fer i korektnoj igri uručivši pehare najuspješnijima, a to su učenici “Behram-begove medrese” iz Tuzle koji su ponijeli bajrak namijenjen pobjedniku XV sportskih susreta, za čije uspješno organizovanje je najzaslužniji kolektiv “Elči Ibrahim-pašine medrese” u Travniku na čelu sa direktorom mr. Dževdet ef. Šošićem.

Učenici Gazi Husrev-begove medrese su u ukupnom plasmanu zauzeli treće mjesto.

Gazi Husrev-begovu medresu predstavljalo je šesnaest učenika, a predvodili su ih Omer Dervišević, profesor sporta, i Mensur Kerla, odgajatelj. Učenici Gazi Husrev-begove medrese koji su učestvovati na spomenutom takmičenju su: Agić Salih, Alibegović Hamza, Balta Mirnes, Bašić Belmin, Bećić Zejd, Ćeman Enes, Gadžo Anes, Gibanica Irfan, Hurić Ahmedin, Huseinbašić Muhamed, Jusić Nudžejm, Kapo Zejd, Muratović Emir, Šehić Adnan, Vatrić Alem i Vladavić Mustafa.