Vijesti i aktuelnosti

Maturalni dan najboljih učenika medresa, Islamske i Bošnjačke gimnazije

Foto: Ali Drkić

Tradicionalna manifestacija “Maturalni dan” učenika završnog razreda sedam medresa, Islamske gimnazije iz Zagreba te Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva održana je danas na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Oko 267 odličnih učenika i učenika generacija primilo je priznanje za odličan uspjeh i rad tokom četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja.

Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u obraćanju prisutnima čestitao je učenicima na dosadašnjem radu i zalaganju.

“Ovaj prostor može biti vaše buduće odredište za neko vrijeme, ako vi to odlučite. Za dosadašnji rad, učenje i vladanje vi ste zaslužili čitav niz priznanja i pohvala. Vi ste snaga i mladost koja može mnogo više i bolje i mnogo dalje “, kazao je Bušatlić.

Zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić kazao je u obraćanju medijima da je Islamska zajednica danas ponosna na sedam medresa, Islamsku gimnaziju iz Zagreba te Prvu bošnjačku gimnaziju iz Sarajeva.

“Danas su u Sarajevu učenici generacije ovih škola i najbolji učenici svojih medresa. Islamska zajednica je ponosna na ove kadrove koji se nude sutra ovom društvu i ovoj zajednici. Mi smo sretni što možemo ovim kadrovima ponuditi, uz vjersko obrazovanje, i obrazovanje egzaktnih nauka koje su propraćene kroz naše medrese”, pojasnio je Smajić.

Kako je kazao, već sada ima mnogo vrsnih ljekara, arhitekata i svršenika drugih profesija koje baštine ljudi, Bošnjaci koji su završili ove medrese.

“Ovo je tradicija Gazi Husrev-begove medrese koja se, na određen način, proširila, na ovim prostorima. Sretni smo mi, Bošnjaci, da imamo ovakve i ovoliki broj generacija koje zaista nose ponos i ugled čitavim svijetom”, pojasnio je Smajić.

Najboljim učenicima je poručio da budu dobri građani, iskreni vjernici, praktikuju ono što su naučili i ponijeli iz medresa te da budu ponos islamske zajednice i Bošnjaka na ovim prostorima i šire.

Amar Cikotić je učenik generacije iz medrese u Travniku, a za AA je kazao da su mu četiri godine, koje su iza njega, bile teške i naporne.

“Medresa nas na jedan način odgaja da budemo samostalni u svom životu. Odlučio sam da upišem Fakultet islamskih nauka u Sarajevu i to je putanja tokom koje nastavljam da se dalje borim kroz život”, pojasnio je Cikotić.

Kako kaže, četiri godine truda i rada su se isplatile.

Amina Alili iz Islamske gimnazije u Zagrebu kazala je da se odlično osjeća danas i ponosna je što ima priliku učestvovati u današnjem programu.

“Dalje planiram da upišem Farmaciju u Sarajevu ili Zagrebu ili u nekoj drugoj zemlji, možda Tursku”, kazala je Alili.

Izvor: brzevijesti.ba

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+