Vijesti i aktuelnosti

Otvoreni Prvi sportski susreti učenica srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Da hidžab ili internatski život u jednoj medresi nije nikakva prepreka za bilo kakvu vrstu rekreacije i sporta u životu jedne tinejdžerke-muslimanke, pokazat će nam ovog vikenda sportski susreti medresantica svih medresa IZ-e u Bosni i Hercegovini, a čast domaćina ove godine pripala je medresi “Džemaluddin Čaušević” u Cazinu.

Prvi gosti su stigli već prvi dan, predvečer. Upoznavanje i druženje počelo je odmah i završilo se negdje oko ponoći.

Sutradan, poslije doručka i nakon sastanka Organizacionog odbora, počelo se s pripremama, tj. svečanim otvorenjem Prvih susreta.

Učešće u susretima uzelo je šest škola (po trinaest učesnica iz svake od medresa, uz pratnju profesorica i odgajateljica): Medresa Džemaluddin Čaušević Cazin, Gazi Husrev-begova medresa Sarajevo, Behram-begova medresa Tuzla, Elči Ibrahim-pašina medresa Travnik, Karađoz-begova medresa Mostar i Medresa “Osman ef. Redžović” Visoko.

Na samom početku intonirana je himna Bosne i Hercegovine i proučeno ašere.

Prisutnima se obratio i dobrodošlicu poželio direktor cazinske medrese, Salih Dervić. Zatim se ispred Uprave za obrazovanje i nauku obratio Seid Eminović. Riječ nakon njega uzela je izaslanica reisu-l-uleme, prof. Lejla Bešo-Haskić, koja je ujedno i Prve sportske susrete učenica srednjoškolskih ustanova IZ-e, proglasila otvorenim.

Izvor: medresa-cazin.ba

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+