Vijesti i aktuelnosti

U prisustvu reisu-l-uleme održana Svečana sjednica Nastavničkog vijeća Gazi Husrev-begove medrese povodom ispraćaja direktora Zijad ef. Ljevakovića

U četvrtak, 29. oktobra 2015. godine, u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, u prisustvu reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, održana je Svečana sjednica Nastavničkog vijeća Gazi Husrev-begove medrese povodom ispraćaja prof. Zijad ef. Ljevakovića sa dužnosti direktora Gazi Husrev-begove medrese. Sjednici su prisustvovali izaslanik direktora Uprave za obrazovanje i nauku prof. Seid ef. Eminović i predsjednik Školskog odbora Gazi Husrev-begove medrese prof. dr. hafiz Munir Mujić.

Prisutnima se, u ulozi domaćina, obratio direktor Gazi Husrev-begove medrese mr. hafiz Mensur ef. Malkić, koji se zahvalio Školskom odboru Medrese, Upravi za obrazovanje i nauku, Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na ukazanom povjerenju, na emanetu direktora Gazi Husrev-begove medrese za period 2015-2019. godine, te istakao da će, uz Božiju pomoć, u budućem radu pokušati unaprijediti rad i život u Gazi Husrev-begovoj medresi, uz savjete profesora i kolega i uz podršku svih uposlenika Gazi Husrev-begove medrese.

U svojstvu izaslanika prof. dr. Enesa Karića, direktora Uprave za obrazovanje i nauku, obratio se prof. Seid ef. Eminović koji je prenio selame od direktora Karića i zahvalio se u ime Uprave prof. Zijadu ef. Ljevakoviću, dugogodišnjem direktoru Medrese, koji je časno i odgovorno obavljajući svoju dužnost uradio mnogo za Gazi Husrev-begovu medresu te da je njegov doprinos bio značajan i u drugim projektima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Profesor Eminović naglasio je da Uprava za obrazovanje i nauku od novog direktora mr. hafiza Mensur ef. Malkića očekuje da će nastaviti veliki i časni put Gazi Husrev-bega.

Profesor Zijad ef. Ljevaković koji je Medresu vodio prethodnih 16 godina, u svom govoru se zahvalio reisu-l-ulemi, novom direktoru, profesorima i odgajateljima na dostojanstvenom ispraćaju te istakao da su u proteklom periodu profesori Medrese bili dostojanstveni i odgovorni te da je njihov udio velik i da je uspjeh Medrese ujedno uspjeh Islamske zajednice u cjelini.

Na kraju Svečane sjednice prisutnima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. On se zahvalio prof. Ljevakoviću koji je vodeći ovu ustanovu dugi niz godina, obrazovao i odgajao generacije učenika i učenica Medrese, danas uglednih i značajnih ličnosti u Bosni i Hercegovini. Čestitao je mr. hafizu Mensur ef. Malkiću na izboru i izrazio nadu da će, uz Božiju pomoć i uz svesrdnu podršku uposlenih, nastaviti hod Medrese i da će kao i njegovi prethodnici imati uspješan period u radu i razvoju Medrese. Reisu-l-ulema je naglasio da se svijet oko nas mijenja i da se i mi u tom svijetu moramo mijenjati i angažirati na praćenju tih promjena i zajedničkom djelovanju da naš hod uskladimo sa hodom kojim se drugi kreću. Kolektivu Gazi Husrev-begove medrese čestitao je na novoj etapi koja dolazi te preporučio da u predstojećoj smjeni generacija biraju najbolje kadrove i da dodatno povedu brigu o učenicima, djeci koja su nam povjerena.

Reisu-l-ulema je, ispred kolektiva Gazi Husrev-begove medrese, uručio poklon direktoru Ljevakoviću.