Vijesti i aktuelnosti

Održana Centralna mevludska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Ferhat-pašinoj džamiji u Banja Luci

U utorak, 21.12.2015. godine, u Ferhat-pašinoj džamiji u Banja Luci, održana je Centralna mevludska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, povodm 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda, s.a.v.s..

Nakon akšam-namaza, članovi hora Gazi Husrev-begove medrese proučili su mevlud, zajedno sa hafizima Burhanom Šabanom, Sulejmanom Bugarijem, Omerom Zulićem i Hamzom Lavićem. Svečanost je upotpunjena obraćanjem mr. Nusret ef. Abdibegovića, direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te uvaženog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića. U izjavi za novinare reisu-l-ulema je istakao: „Sinoć dok smo je obilazili pod svjetlima, kazao sam, ne znam odakle je ljepša; iznutra ili izvana. Mislim da je Ferhadija, ako tako mogu kazati, kraljica bosanskih džamija, ona zaista svojom ljepotom plijeni. Drago mi je da smo uspjeli da je obnovimo, da je vratimo ovom gradu koga volimo, u koji rado dolazimo i nadam se da će ona kao i druge naše bosanske džamije i dalje nastaviti slati poruke dobra među ljudima, mira i poštovanja. To je njena funkcija uvijek i bila i nadam se da će ona to mjesto koje je bilo izgubljeno ponovo zauzeti i odavde slati te važne poruke za sve nas“.

Svi prisutni u Ferhadiji su bili obuzeti emocijama i čežnjom za Allahovim Poslanikom, a.s., o čemu najbolje svjedoči izjava prisutne Mihridžane Kapetanović koja je kazala da je od kuće do Ferhadije plakala, jer se centralna mevludska manifestacija Rijaseta održala baš u Banjoj Luci, pa je ovo za Banjalučane i sve građane doživljaj, pogotovo za vjernike.

Uz brojne goste na centralnoj mevludskoj svečanosti u Ferhadiji prisutni su bili i Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove, Zejnil ef. Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i financijske poslove, Hadis ef. Pašalić, vojni muftija, dr. Osman ef. Kozlić, banjalučki muftija i mr. hfz. Mensur ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese.

Piše: Smajl Omerčić

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+