Vijesti i aktuelnosti

Proučena hafiska dova hafizi Samri Pivić učenici generacije Gazi Husrev-begove medrese u šk. 2010/2011. godini

U sunčanom danu i lijepom ambijentu prepune nove džamije u džematu Starina, u subotu, 06. februara 2016. godine, nakon podne-namaza, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica, u odabranom društvu brojnih zeničkih hafiza, profesora, glavnih imama, imama, zvanica i džematlija, upriličena je svečanost povodom završetka hifza i proučena je hafiska dova mladoj hafizi Samri Pivić.

Na početku svečanosti izraze dobrodošlice uputio je mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica koji nije krio zadovoljstvo što se po prvi put u ovom vrijednom džematu organizira svečanost hafiske dove. Nakon učenja Kur'ana od strane prisutnih hafiza, kako je to i običaj, kraće sure proučila je mlada hafiza a hafisku dovu proučio je dr. hfz. Safet ef. Husejnović. Na kraju svačanosti, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, prisutnima se obratio i uručio hafisku diplomu hafizi Samri, mr. hfz. Mensur ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese koji je prisutne podsjetio na obavezu konstantnog druženja sa Kur'anom i obavezu primjene kur'anskih propisa u svakodnevoj praksi. Hafiz Malkić je, također, podsjetio da je hafiza Samra Pivić naučila Kur'an-i kerim napamet za vrijeme školovanja u Medresi, kao učenica četvrtog razreda, te da je za vrijeme školovanja u Medresi bila odlična učenica sa primjernim vladanjem što je, između ostalog, bilo presudno da joj Nastavničko vijeće Medrese dodijeli diplomu učenice generacije Gazi Husrev-begove medrese u školskoj 2010/2011. godini. Nakon što je mladoj hafizi uručio hafisku diplomu i proglasio je hafizom Kur'ana – čuvaricom posljednje Allahove, dž.š., objave, hfz. Malkić joj je uručio i hedije ispred Rijaseta Islamske zajednice, Gazi Husrev-begove medrese i Fonda „Bošnjaci“.

Hafiza Samra Pivić, kćerka Esme i Šefika, rođena je 20. novembra 1992. godine u Zenici. U mektebu džemata Starina, kod čestitog muallima Dževad-ef. Gračića, naučila je prve harfove i osnove islama. Nakon završene Osnovne škole „Ćamil Sijerić“ u Nemili, školovanje je nastavila u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu koju završava 2011. godine kao učenica generacije. Za vrijeme školovanja u Gazi husrev-begovoj medresi 2009. godine počela je učiti hifz pred muhaffizom mr. hfz. Mensur ef. Malkićem, profesorom kiraeta, pred kojim je i završila učenje hifza 2011. godine. Nakon završenog fakulteta i sticanja zvanja bachelor inženjerske hemije, 2015. godine u Sarajevu, dva puta je proučila cijeli Kur'an pred dr. hfz. Safet ef. Husjenovićem u Zenici, te je nakon toga, pristupila polaganju završnog ispita iz hifza i uspješno položila hifz u Sarajevu, od 20. decembra 2015. godine do 03. januara 2016. godine, učeći dnevno po dva džuz'a, pred hafiskom komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u sastavu: hfz. Ismet ef. Spahić, predsjednik; mr. hfz. Mensur ef. Malkić, član i hfz. Haso ef. Popara, član.

Čestitamo hafizi Samri Pivić na ostvarenom cilju i sticanju časnog zvanja hafize Kur'ana i molimo Allaha, dž.š., da se na nju, u pogledu vladanja, učenja i sticanja korisnog znanja, ugledaju i drugi učenici i učenice Gazi Husrev-begove medrese.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+