Vijesti i aktuelnosti

Učenici Gazi Husrev-begove medrese pobjednici superfinalne debate u Mostaru

U organizaciji Centra za kulturu dijaloga, u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru održano je 19. državno debatno takmičenje, na kojem su u takmičarskom dijelu učestvovali i učenici Gazi Husrev-begove medrese.

Učenici iz trideset srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovali su od 1. do 3. aprila u razmjeni argumenata kroz najteže debatne formate. Teme su se odnosile na preveniranje i sankcioniranje vršnjačkog nasilja u BiH.

Teze takmičenja bile su: “Za vršnjačko nasilje u školama u BiH škole trebaju plaćati novčanu odštetu djeci žrtvama nasilja”, “Roditelji počinitelja vršnjačkog nasilja u BiH trebaju plaćati novčanu odštetu djeci žrtvama nasilja”, “Mediji u BiH (ne)dovoljno promoviraju aktivnosti kojima se prevenira vršnjačko nasilje u BiH” i “U Zakon o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i srodne zakone u BiH treba unijeti izmjene”.

U pojedinačnoj konkurenciji pobijedio je Bojan Belenzada iz Banje Luke. Drugo mjesto pripalo je Ahmedinu Huriću, maturantu Gazi Husrev-begove medrese, a treće mjesto Adnanu Jašareviću iz Tešnja.

Pobjednik superfinalne debate u Svjetskom debatnom formatu je Gazi Husrev-begova medresa, koju su predstavljali Harun Aldobašić, Ahmedin Hurić i Isma Klepić.

Treba istaći da je ekipa Gazi Husrev-begove medrese od početka do kraja takmičenja zabilježila sve pobjede, te se u superfinale plasirala s osvojenih 99 bodova.

U ekipnoj konkurenciji pobijedila je Gimnazija Banja Luka. Drugo mjesto osvojila je Behram-begova medresa iz Tuzle, dok je treće mjesto pripalo Elektrotehničkoj školi Mostar.

Organizatori su istakli kako su mladi ljudi kroz natjecanje pokazali da različitosti nisu nedostatak, nego prednost te da zajedničke aktivnosti jesu ono što srednjoškolci uistinu žele.

Ceremoniji otvaranja i zatvaranja državnog debatnog natjecanja, uz ostale, prisustvovali su: muftija mostarski Salem ef. Dedović, mostarski paroh Radivoje Krulj, ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović, ministar obrazovanja Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović, direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek te predstavnici Grada Mostara, Prosvjetno-pedagoškog zavoda HNK i direktori srednjih škola.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+