Vijesti i aktuelnosti

Obilježavanje „Sedmice svemirskih istraživanja“

U srijedu, 13. aprila 2016. godine učenici Išerić Hadžera, Demirović Adisa, Ćeman Asim i Tucaković Harun predvođeni profesoricom Elmom Macić su prisustvovali obilježavanju „Sedmice svemirskih istraživanja“ u JU „Međunarodni centar za djecu i mlade Novo Sarajevo“.

Predavanje za mlade je održala dr. Zaineb Nagin Cox koju je ugostila Ambasada SAD u BiH. Dr. Nagin Cox je inžinjer u NASA-i, a kada je na dužnosti vodi tim koji upravlja roverom „Cuiosity“ koji se nalazi na Marsu. „Curiosity“ ima cilj da otkrije da li ta planeta pruža uslove za život. Dobrovoljno se javila da na poziv američkog Stejt departmenta da obiđe Srbiju, Makedoniju i BiH te mladim ljudima i studentima približi misiju „Curisity“ i pozove ih da se i sami možda jednog dana priključe jednoj od narednih misija na Marsu.

Predavanje je za cilj imalo upoznavanje mladih sa svemirskim istraživanjima i popularizaciju nauke i tehnologije. Dr. Nagin Cox je nakon predavanja bila otvorena za sva pitanja, te su se naši učenici predstavili i razgovarali sa njom.

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+