Vijesti i aktuelnosti

Gazi Husrev-begova medresa ispratila 466. generaciju maturanata i 34. generaciju maturantica

Svečana akademija povodom ispraćanja 466. generacije maturanata i 34. generacije maturantica održana je u srijedu, 27. aprila iza podne-namaza u Begovoj džamiji.

Ovu generaciju svršenika i svršenica Gazi Husrev-begove medrese činilo je ukupno 100 učenika, 41 maturant i 59 maturantica koji su bili raspoređeni u jednom muškom, jednom mješovitom i dva ženska odjeljenja.

Kao i svake godine, svečani defile maturanata iz zgrade ženske medrese krenuo je u 11 sati. Put od ženske medrese, Ferhadijom do Sarača je put kojim su u protekle četiri godine školovanja učenici išli od zgrade ženske do muške medrese.

U amfiteatru Medrese učenicima se obratio direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur Malkić koji je tom prilikom čestitao učenicima i učenicama na uspješno završenom školovanju ali se zahvalio i čestitao i razrednim strješinama, odgajateljima i odgajateljici.

Svečanoj akademiji koja je počela u 13.30 prisustvovali su brojni gosti i prijatelji Gazi Husrev-begove medrese, direktori i predstavnici drugih medresa, velikodostojnici Islamske zajednice u BiH, izaslanik reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, akademik prof.dr. Enes Karić, roditelji i mnogobrojna rodbina maturanata.

Ašere, prigodan tekst koji su učenici napisali i čitali, govor Direktora, prozivka maturanata i maturantica, govor akademika prof. dr. Enesa Karića, dodjela nagrada učeniku i učenici  generacije i dova činili su program akademije.

Učenici generacije za školsku 2015/2016. godinu su Aiša Kvrgić i Irfan Gibanica.

Fond Bošnjaci i BH Telecom već tradicionalno nagrađuju učenika i učenicu generacije. Gospodin Šahin Kerla, direktor Fonda Bošnjaci i gospodin Elvedin Kanafija, direktor prodaje i podrške u BH Telecomu Aiši i Irfanu su uručili prigodne poklone.

Aiša i Irfan su najbolji od najboljih jer, kako je u svom govoru kazao direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur Malkić, ovo je jedna izuzetno uspješna generacija. Učenici i učenice ove generacije postigli su najbolje rezultate na raznim takmičenjima, kako takmičenjima između medresa, odnosno srednjoškolskih ustanova Rijaseta Islamske zajednice, tako i na općinskim i kantonalnim, pa i takmičenjima na federalnom i državnom nivou a pojedinci su ostvarili najbolje uspjehe na evropskom i svjetskom takmičenju učača Kur'ana.

Na međumedresanskim takmičenjima ekipe maturanata Gazi Husrev-begove medrese osvojile su prvo mjesto iz bosanskog i arapskog jezika, drugo mjesto iz engleskog jezika, a na državnom takmičenju iz debate osvojili su prvo mjesto.

Direktor je čestitao roditeljima, maturantima i maturanticama te izrazio nadu se da će svi oni, uz Allahovu, dž.š., pomoć biti uspješni i da će čuvati svoj obraz i svoju čast, da će čuvati čast i ugled Gazi Husrev-begove medrese i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Učenicima se obratio i akademik prof. dr. Enes Karić, izaslanik reisu-l-uleme, koji je, također, učenicima čestitao na postignutim uspjesima i završenom školovanju u Gazi Husrev-begovoj medresi.

Program je dovom završio direktor Gazi Husrev-begove medrese hfz. mr. Mensur Malkić.

Učenicima i učenicama još jednom čestitamo i želimo uspješan nastavak daljnjeg školovanja.

Više fotografija pogledajte na Facebook stranici Gazi Husrev-begove medrese:

🎓 ALUMNIREGISTRACIJA
+